Waarom komt polyfarmacie vaker voor bij ouderen?

Waarom komt polyfarmacie vaker voor bij ouderen?

Daarnaast zijn ouderen extra gevoelig voor de schadelijke effecten van medicijnen, onder andere omdat de nieren steeds minder goed werken. Het risico op interacties en bijwerkingen is groter als verschillende artsen geneesmiddelen voorschrijven en niet van elkaar weten welke medicijnen ze geven.

Waarom werken medicijnen anders bij ouderen?

Naarmate mensen ouder worden neemt als gevolg van slijtage de functie van nieren en lever af. Omdat deze minder goed werken, blijven medicijnen niet alleen langer in het lichaam aanwezig, maar kan de concentratie van medicijnen in het bloed een hogere waarde bereiken. Er bestaat dan een grotere kans op overdosering.

Hoe vaak komt polyfarmacie voor bij ouderen?

Polyfarmacie wordt gedefinieerd als het gebruik van 5 of meer verschillende geneesmiddelen in een jaar. Polyfarmacie komt bij 44,3% van de ouderen voor.

Wat is een medicatiebeoordeling?

Een medicatiebeoordeling is een systematische beoordeling van het geneesmiddelgebruik van een individuele patiënt door de voorschrijver, apotheker en patiënt (en/of mantelzorger) op basis van een periodieke gestructureerde, kritische evaluatie van de medische-, farmaceutische- en gebruiksinformatie.

Welke verantwoordelijkheden heb je als zorgverlener bij het medicatieproces?

Als je als zorgmedewerker de verantwoordelijkheid hebt voor het toedienen van de medicatie aan de cliënt, zijn de volgende punten van belang:

  • Gereed maken van medicatie (en eventueel: malen)
  • Klaarzetten, aanreiken, toedienen.
  • Wijzigingen in medicatie.
  • Controleren, toedienen en registreren.

Waarom een medicatiebeoordeling?

Door het uitvoeren van een medicatiebeoordeling optimaliseren apothekers met de (huis)arts de farmacotherapie van de patiënt en verminderen zij de mogelijke risico’s van polyfarmacie. De richtlijnen rond medicatiebeoordelingen zijn hierbij leidend.

Wie mag bepalen of een tablet gemalen mag worden voor de toediening?

Of je een tablet mag vermalen of een capsule mag openbreken moet de arts (of de apotheker) bepalen. De afspraken over het malen van medicijnen schrijft de arts op het recept en de apotheker legt dit vast op de toedienlijst. Maal dus nooit een tablet zonder schriftelijke opdracht van de arts.

Wat te doen bij therapietrouw?

Tip 3 – Om de therapietrouw te bevorderen is het goed veel vragen te stellen. Vraag de patiënt hoe deze aankijkt tegen zijn aandoening en de gevolgen daarvan. Maar vraag ook wat de patiënt vindt van een zojuist door jou gegeven advies. Luister goed naar de antwoorden, vat deze samen en ga op eventuele problemen in.

Wat zijn verantwoordelijkheden van de zorgprofessional?

De vaardigheden en verantwoordelijkheden van een zorgmedewerker. Als zorgprofessional ben je betrokken bij de cliënten en zoek je oplossingen voor hun dagelijkse problemen. Dit op zowel praktisch gebied zoals basisbehoeften, als het begeleiden van mensen naar inkomen of werk.

Welke rol heeft elke professional bij het toedienen van medicatie?

Verzorgenden en verpleegkundigen moeten: 1 voldoende basiskennis hebben over medicijngebruik en toedieningswijzen; 2 voldoende kennis hebben over bijwerkingen en interactie tussen medicijnen zodat ze goed kunnen observeren en signaleren; 3 weten hoe medicatieveiligheid vergroot kan worden in dat deel van het werk waar …