Waarom kaarsje branden in kerk?
Een ritueel dat stand houdt Er zijn genoeg redenen om een kaarsje te branden; in vrolijke situaties zoals met verjaardagen, maar ook op verdrietige momenten zoals het afscheid van een dierbare. Het is een laagdrempelig ritueel dat toegankelijk is voor iedereen.
Waarom wakkert een kaars?
In het geval van de kaarsvlam blaas je de warme lucht weg van de kaars zodat deze warmte niet meer in contact is met de brandstof (de gesmolten was in het lont.) De warmte in het lont zelf, is bij stevig blazen te beperkt om de vlam weer op gang te krijgen.
Hoe geef ik mijn kaars een andere kleur?
Doe een kleine hoeveelheid kleurstof bij het gesmolten kaarsvet. Voeg enkele druppels toe, of gebruik twee tot drie theelepels als je kleurstof in poedervorm hebt. Pas op dat je niet te veel kleurstof gebruikt. Kleurstof voor kaarsen is vaak sterk geconcentreerd, dus met een klein beetje kom je al een heel eind.
Wat is de betekenis van kaars branden?
Een kaars branden voor een overledene, voor een zieke of om een ander te steunen. Waar komt het vandaan en waarom doen we dat? Vuur en licht worden sinds mensenheugenis al gebruikt in religie en spiritualiteit. Bij het openslaan van de Bijbel komt het in Genesis 1 meteen ter sprake: ‘“Er zij licht!”, en er was licht.
Wat is een kaarslicht?
‘Kaarslicht staat symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde en wordt dan ook gebruikt om doden te gedenken. Een kaars aansteken is een middel om concreet wat te doen met iets wat zo onzeker, vaag en ongrijpbaar is als de dood. Het maakt het gemis van een dierbare tastbaar.’
Wat staat er bij het branden van een kaarsje Centraal?
Tegenwoordig staat bij het branden van een kaarsje niet meer de dode, maar de nabestaande centraal. ‘Het is een vorm van rouwverwerking geworden’, aldus Claudia Venhorst. ‘Die omslag is in de jaren 90 gekomen.