Inhoudsopgave
Waarom is voorlezen voor een baby goed?
Naast de positieve effecten op de taalontwikkeling brengt het voorlezen van baby’s ook veel sociale voordelen met zich mee. “De baby geniet van de sociale interactie die er is wanneer baby en de voorlezer samen tijd doorbrengen”, zegt Fikkert. “En het is vooral heel veilig en gezellig.”
Wat stimuleert voorlezen?
Hersenen stimuleren. Als je je kind vanaf een jonge leeftijd vaak voorleest, ontwikkelen zijn of haar taalvaardigheden zich sneller. Het kind zal minder moeite hebben met spellen of begrijpend lezen. Maar ook de sociale en emotionele vaardigheden van een kind kunnen gestimuleerd worden door het voorlezen.
Welk boek voorlezen baby?
Kies in het begin vooral een kinderboek dat je ook zelf leuk vindt om uit voor te lezen. Je kindje zal het aan je intonatie merken wanneer jij het een verschrikkelijk boek vindt. En wanneer jij plezier beleeft aan het voorlezen, geef je dat enthousiasme weer door aan je baby.
Wat is belangrijk aan voorlezen?
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. Hun dagelijkse wereld wordt groter, ze kunnen meeleven en zich identificeren met personages.
Welke leeftijd baby voorlezen?
Voorlezen is, juist ook voor baby’s, heel goed voor de taalontwikkeling. En je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, blijkt uit onderzoek[1] Je kunt zelfs al beginnen met voorlezen bij baby’s rond de 3 à 4 maanden.
Welke ontwikkelingsgebieden stimuleer je met lezen?
Door een bepaald boek vaker te lezen, leert je kindje het verhaal beter begrijpen en leert het te voorspellen wat er gaat gebeuren!
- De taalontwikkeling.
- Betere leervaardigheden.
- Betere communicatieve vaardigheden.
- Het begrijpen van dingen.
- Steun bij nieuwe ervaringen.
- Fantasie.
- Een betere relatie met jou als ouder.
Hoe voorlezen baby?
Voorleestips baby’s Betrek je baby bij het voorlezen: maak oogcontact, wijs aan, reageer op brabbels• Speel met je stem: langzaam, snel, fluisteren, vrolijk roepen, emotie in je stem… Maak je geen zorgen als je kindje keer op keer hetzelfde boekje wil lezen. Daar leert je kindje juist van!
Waarom sprookjes vertellen?
‘ Sprookjes prikkelen en ontwikkelen ook de fantasie van de lezer waardoor de verbeeldingskracht geactiveerd wordt en de lezer nieuwe beelden voor zichzelf kan creëren. Iedere volwassene weet dat sprookjes een moraal bevatten. Bij een kind gebeurt dit intuïtief in de vorm van beeldentaal.