Waarom is Psychoeducatie belangrijk?

Waarom is Psychoeducatie belangrijk?

Psycho-educatie nam in belang toe omdat het, net als de cognitieve gedragstherapie, de nadruk legt op het belang van kennisverwerving. Personen zoals psychiatrische patiënten worden correct en begrijpelijk geïnformeerd over hun ziektebeeld, de gevolgen ervan en de mogelijke behandeling.

Wat zijn de doelen van psycho-educatie?

Het doel van psycho-educatie is om ouders inzicht te geven in de problematiek van hun kind. Zij leren het gedrag van hun kind beter te begrijpen en de behoeftes die hieraan ten grondslag liggen te zien. Er kan stilgestaan worden bij het acceptatieproces dat dit met zich mee brengt.

Hoe lang duurt psycho-educatie?

Hoe lang duurt de behandeling? In veel gevallen is psycho-educatie de eerste stap in je behandeling. De duur varieert van enkele gesprekken tot 10-12 groepsbijeenkomsten.

Welke vormen van psycho-educatie zijn er?

Soorten psycho-educatie

  • Psycho-educatie samen met leeftijdsgenoten. Zij hebben dezelfde diagnose.
  • Psycho-educatie alleen. Je hebt dan gesprekken met je behandelaar.
  • Psycho-educatie online. Dat kan als je ADHD hebt, last van angsten of depressieve gevoelens.

Wie voert psycho-educatie uit?

Wat is psycho-educatie? Tijdens psycho-educatie geeft een psycholoog je voorlichting en advies met betrekking tot je psychische klachten. Als je last hebt van psychische klachten heb je soms behoefte aan informatie. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij aandacht en concentratieproblemen of bij depressiviteit.

Waar moet psycho-educatie aan voldoen?

De professional moet bij iedere individuele jeugdige goed afwegen wat voor- en nadelen (bijvoorbeeld stigmatisering) kunnen zijn van psycho-educatie. Hierbij moeten zaken als leeftijd en ontwikkelingsniveau, ernst van de problemen en behoeftes van de jeugdige meegewogen worden.

Wat zijn kenmerken psycho-educatie?

Bij psycho-educatie geeft een behandelaar aan een cliënt informatie over een specifiek, psychisch probleem, zoals bijvoorbeeld angst, depressie of autisme. Er wordt advies gegeven over hoe een cliënt – maar ook diens partner, familieleden, vrienden of kennissen – het beste met het probleem van de cliënt om kunnen gaan.

Wat is psycho-educatie bij autisme?

Psycho-educatie wordt meestal aangeboden kort nadat iemand de diagnose autisme heeft gekregen. Tijdens psycho-educatie draait het om drie dingen: voorlichting over de diagnose, handvatten om met de diagnose om te gaan en acceptatie van de diagnose.

Wat is psycho-educatie bij dementie?

Het doel van psycho-educatie is om de draagkracht van mantelzorgers te vergroten. Deze vorm van ondersteuning is internationaal erg effectief gebleken. Het belangrijkste effect van psycho-educatie is het behoud van kwaliteit van leven van zowel de mantelzorger als degene met dementie.

Wie geeft er psycho-educatie?

Tijdens psycho-educatie geeft een psycholoog je voorlichting en advies met betrekking tot je psychische klachten. Als je last hebt van psychische klachten heb je soms behoefte aan informatie. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij aandacht en concentratieproblemen of bij depressiviteit.

Welke onderdelen komen aan bod bij psycho-educatie?

Wat komt aan bod in psycho-educatie materialen? Psycho-educatie kan kinderen helpen inzicht te krijgen in zichzelf en anderen: Wat voel je in verschillende situaties en waarom? Hoe reageer je daarop? En wat is de reactie van de ander?

Is psycho-educatie een methodiek?

Psycho-educatie is een methodiek Het verwijst naar een reeks educatieve interventies om mensen te leren omgaan met hun beperkingen door het verwerven van kennis, vaardigheden in de omgang, meer zelfvertrouwen en eigenwaarde en door psychologische verwerking.