Inhoudsopgave
Waarom is het eigen risico ingevoerd?
Er zijn 2 redenen waarom de overheid het eigen risico heeft ingevoerd: De verzekeringspremie blijft lager, doordat u zelf het eerste deel van uw zorgkosten betaalt; U wordt bewuster van de kosten voor zorg.
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?
Bedenk goed wat je echt nodig hebt De basisverzekering is verplicht en qua dekking overal hetzelfde. De aanvullende zorgverzekering mag je zelf kiezen en daar zit flink wat verschil in per zorgverzekeraar. Bedenk goed welke zorg je echt nodig hebt.
Waarom vallen medicijnen onder eigen risico?
Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Dit is omdat vergelijkbare medicijnen in prijs kunnen verschillen. De overheid stelt dan een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet u bijbetalen.
Wat vergoedt Menzis?
Wat vergoedt Menzis Basis?
- Huisarts. U kunt altijd terecht bij een huisarts.
- Medicijnen. Medicijnen die u voorgeschreven krijgt door een arts of specialist krijgt u vergoed.
- Ziekenhuis.
- Hulpmiddelen.
- Verloskundige zorg en kraamzorg.
- Wijkverpleging.
- Geestelijke gezondheidszorg GGZ.
- Zorgadvies en zorgbemiddeling.
Wat houdt het eigen risico zorgverzekering?
Het eigen risico is het bedrag dat verzekerde moet betalen voor de kosten die uit het basispakket wordt vergoed. Het eigen risico geldt per jaar en per persoon vanaf 18 jaar. Er is verschil tussen het verplicht eigen risico en een vrijwillig eigen risico.
Wat is het vrijwillig eigen risico?
Het vrijwillig eigen risico is het bedrag waarmee u uw verplicht eigen risico ‘vrijwillig’ verhoogt. Voor iedere basisverzekering geldt een standaard verplicht eigen risico. Dit is door de overheid wettelijk vastgesteld op € 385,-. Dit betekent dat u de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf moet betalen.