Inhoudsopgave
Waarom is het belangrijk om te lezen?
Wie leest, leert de wereld! Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen je kind en tiener ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen.
Hoeveel kinderen vinden lezen leuk?
Een ruime meerderheid van de leerlingen in het basisonderwijs (82%) vindt het leuk of heel erg leuk om boeken te lezen. In het voortgezet onderwijs geldt dit voor ‘slechts’ de helft (51%) van de leerlingen.
Waarom willen kinderen niet lezen?
Diverse onderzoeken wijzen al jaren uit: kinderen en jongeren in Nederland houden niet van lezen. Het gevolg is een schrikbarende toename van laaggeletterdheid onder jongeren en volwassenen. Dat is een serieuze handicap in deze geletterde maatschappij. De remedie is al jaren even bekend als simpel: lezen.
Waarom Leesmotivatie?
Leesplezier is dé sleutel tot een betere lees- en taalvaardigheid. Als een kind met plezier een boek heeft gelezen, zal het daarna sneller een nieuw boek oppakken. Eerder dit jaar publiceerden de Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad hun advies ‘Lees!
Wat zijn oorzaken van minder lezen bij kinderen?
Kinderen lezen minder omdat ze meer televisiekijken, computerspelletjes spelen of op sociale media actief zijn. Het is een veelgehoorde uitspraak. Maar is dat wel echt de oorzaak van het feit dat kinderen minder boeken lezen? Voor veel kinderen zou lezen ook een bron van angst kunnen zijn.
Hoeveel lezen tieners?
53% van de 13- tot 19-jarigen leest ten minste wekelijks, terwijl dat onder 65-plussers 98% is (Wennekers, Huysmans & De Haan, 2018).
Waarom vinden jongeren lezen saai?
Waar lopen jongeren tegenaan die slecht lezen of schrijven? “Deze kinderen vinden het moeilijk om zich te concentreren in de klas, ze raken vaak snel afgeleid. Daarom mogen leerlingen bij mij ook niet op hun telefoon lezen, alleen in een echt boek of op een e-reader. Grote teksten schrikken ook vaak af.
Hoe bevorder je Leesmotivatie?
Een aantal elementen blijkt met name effectief om de leesmotivatie te bevorderen:
- Interesse. Probeer leesteksten zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de interesse van leerlingen.
- Autonomie. Door leerlingen gevoel van controle en zelfstandigheid te geven, kunnen leerlingen meer gemotiveerd raken.
- Sociale motivatie.
Wat is het belang van leesbevordering?
(Voor)lezen ligt aan de basis van de taal- en leesontwikkeling van kinderen en aan de kansen die zij krijgen op school en in de maatschappij. Lezen verruimt ons denken, leert ons om anderen beter te begrijpen en vergroot ons welzijn. Juist daarom is inzetten op leesbevordering zo onontbeerlijk.