Waarom is het belangrijk om de APV uit jouw gemeente goed te kennen?

Waarom is het belangrijk om de APV uit jouw gemeente goed te kennen?

APV-bepalingen kunnen daarmee een goed middel vormen om bestuurlijk barriè- res op te bouwen tegen misstanden en illegale praktijken. Aldus kunnen deze situaties zo veel mogelijk worden voorkomen of bestreden.

Wat is een model APV?

In de Algemene plaatselijke verordening (APV) worden onder andere voorschriften gegeven op het gebied van de openbare orde en veiligheid in de breedste zin van het woord. Hierbij valt te denken aan: verkeerszaken, horeca-aangelegenheden en bescherming van het milieu.

Waarom is een APV in elke gemeente anders?

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid. Elke gemeente heeft een eigen APV. De APV geldt voor iedereen binnen de gemeente. Uit de regels van de APV blijkt vaak dat ergens een vergunning voor nodig is.

Wie bepaalt APV?

Volgens artikelen 147 en 149 Gemeentewet komt de bevoegdheid tot vaststelling van gemeentelijke verordeningen in beginsel toe aan de gemeenteraad. Bij de wet of door de raad krachtens wet kan de bevoegdheid evenwel ook toegekend worden aan het college van burgemeester en wethouders of aan de burgemeester.

Waar is de APV voor?

De belangrijkste en meest omvattende gemeentelijke verordening in een bepaalde gemeente wordt in Nederland vaak aangeduid als Algemene Plaatselijke Verordening (afkorting APV, vroeger Algemene Politieverordening). De APV is dus een ‘species’ van het ‘genus’ gemeentelijke verordening.

Wie mag een APV maken?

De gemeenteraad stelt de APV vast en belast de burgemeester daarin met een deel van de uitvoering. APV-bepalingen ter handhaving van de openbare orde zijn voorschriften die voor iedereen gelden en betrekking hebben op verschillende situaties.

Is de APV een wet in formele zin?

De APV is geen wet in formele zin, dus mogen de bepalingen van de APV wel getoetst worden aan de Grondwet. De in de APV opgenomen bepalingen mogen buiten beschouwing worden gelaten als en voor zover die in strijd zijn met hogere regelgeving (lex superior derogat legi inferiori).

Wat is een politieverordening?

(oneigen) strafrecht: gemeentelijke verordening waarin strafbepalingen staan met het doel de openbare orde te handhaven. …