Inhoudsopgave
Waarom is hardlopen slecht voor je gewrichten?
Het is niet moeilijk te bedenken waarom hardlopen slecht zou zijn: grote krachten, piekbelasting op een klein deel van het gewricht en het idee dat gewrichten niet voor hardlopen gemaakt zouden zijn. Voor je gevoel leidt deze herhaalde piekbelasting tot slijtage.
Waarom krijg je steek bij hardlopen?
Als je aan het hardlopen bent trekken de organen bij elke stap die je zet aan je middenrif. Tegelijk is je middenrif ook druk bezig om adem door je longen naar buiten te persen. Door die verschillende taken ontstaat een pijnlijke kramp in je middenrif, die jij voelt als een steek in je zij.
Waarom pijn in zij bij hardlopen?
Tijdens het hardlopen trekken je organen bij elke stap aan je middenrif. Zeker als je een volle maag hebt, staat hier veel druk op. Je middenrif is ook bezig om adem door je longen naar buiten te persen. Hierdoor kan spierspanning ontstaan, waardoor je pijn in je zij tijdens het hardlopen krijgt.
Is hardlopen goed voor je gewrichten?
Zo blijkt uit onderzoek dat hardlopen kan helpen bij het voorkomen van gewrichtsklachten. Vooral de extra doorbloeding die door sporten ontstaat, zorgt voor een goede aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen. Inactieve mensen lopen dus veel meer risico om knieklachten te krijgen dan hardlopers.
Hoe voorkom je steken met hardlopen?
adem diep in en uit in plaats van oppervlakkig adem te halen; verlaag het tempo van je sportsessie of kies er zelfs voor om even te gaan wandelen als de pijn niet afneemt; maak ruimte in je lichaam door je middenrif en buikspieren op te rekken. Hiervoor moet je wel even de sportsessie onderbreken.
Wat betekent pijn in je zij?
Veelal wordt de oorzaak van pijn in de linkerzij gediagnosticeerd als artrose, zenuwpijn, scheve rug, aspecifieke rugpijn, spieren zijn te slap, scheve bekkenstand, noem maar op. Vervolgens moet blijkbaar de wervelkolom of het bekken rechtgezet worden of moet je aan de core training (buikspieren en balans e.d.).
Wat te doen bij enkelklachten?
Herken een enkelverzwikking of -verstuiking
- Pas direct de RICE-regel toe: Rust: Stop direct met het sporten. IJs: Koel je enkelgewricht direct 10 minuten lang.
- Neem een paracetamol tegen de pijn als dat nodig is.
- Geef je enkel rust tot de pijn gezakt is.
- Probeer je enkel na 48 uur zo snel mogelijk weer te belasten.