Waarom is een spiraaltje geen anticonceptie?

Waarom is een spiraaltje geen anticonceptie?

Als je een spiraal hebt, blijft je cyclus en dus ook je eisprong gewoon doorgaan – in tegenstelling tot bij de anticonceptiepil. Dat betekent dus ook dat een spiraal geen oplossing biedt voor vrouwen met bijvoorbeeld hoofdpijn- klachten die samenhangen met een cyclus.

Wat is het beste spiraaltje?

Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar. De hormoonspiraal, zoals de Mirena en Kyleena, is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken.

Kan een spiraal loskomen?

Er is ook een kleine kans dat het spiraaltje loskomt uit je baarmoeder. Dan kun je toch zwanger worden. Dit is vooral zo als je het spiraaltje snel na een bevalling of abortus krijgt. Bij het plaatsen is er een kleine kans dat het spiraaltje door je baarmoeder heen gaat en in je buik komt.

Is het beter om een spiraal te nemen ipv een pil?

Hart- en vaatziekten Maar: niet voor iedereen is de pil de beste methode. Iemand met bloedstollingsproblemen in de familie, heeft door de pil een verhoogd risico op bijvoorbeeld een trombosebeen. De hormonen in de pil kunnen in combinatie met roken ook de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

Wat is veiliger spiraal of pil?

Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je ‘m vergeet.

Wat is een spiraal draagt?

Het spiraal wordt ook wel ‘intra-uterine device’ (IUD) genoemd. Dit betekent letterlijk: ‘voorwerp in de baarmoeder’. Je laat een spiraaltje inbrengen en verwijderen door een getrainde arts. Dit kan je huisarts, een verloskundige of een gynaecoloog zijn. Wanneer je een spiraal draagt kan je menstruatiepatroon veranderen.

Wat is de betrouwbaarheid van een spiraal?

De spiralen hebben een betrouwbaarheid tot vijf jaar, met uitzondering van de hormoonvrije T-Safe spiraal, die tien jaar werkzaam is. Dit maakt het spiraaltje zeer geschikt voor vrouwen die anticonceptie willen voor een langere periode.

Wanneer kan een spiraal geplaatst worden?

Het wordt aangeraden een spiraal te plaatsen binnen 7 dagen nadat de menstruatie is begonnen. Dan is het zeker dat er geen zwangerschap kan zijn. Als het gaat om vervanging door een nieuwe dan kan dat op ieder moment. Een spiraal kan ook worden geplaatst onmiddellijk na een abortus.

Wanneer kun je een spiraaltje plaatsen?

Het plaatsen van een spiraaltje kan kortdurend een krampende pijn onder in de buik geven, vergelijkbaar met een menstruatie. Dit komt doordat de baarmoeder in rechte positie wordt gebracht. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. Soms kun je de eerste 24 uur na de plaatsing soms nog wat (menstruatie-achtige) krampen ervaren.