Inhoudsopgave
Waarom is een goede verzorging van het melkgebit belangrijk?
Een slechte verzorging kan gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken. Dit kan pijn doen, waardoor je kind slechter eet, zich niet lekker voelt of minder goed slaapt. Een slechte verzorging van het melkgebit kan ook het blijvend gebit beïnvloeden.
Waarom hebben we tanden?
Maar ondanks hun naam hebben de kiezen geen speciale functie en dienen ze net als alle andere kiezen in onze mond gewoon voor het vermalen van voeding zodat het beter verteerd kan worden.
Heeft een melktand een zenuw?
Rond de leeftijd van 2,5 à 3 jaar beschikt je kindje normaal gezien over een volledig melkgebit. Dat bestaat uit 20 melktanden. Melktanden hebben ook bloedvaatjes en zenuwvezels die we tandpulpa noemen. Veel mensen veralgemenen deze tot ‘de tandzenuw’.
Waarin verschilt de samenstelling van het melkgebit van dat van het blijvende gebit?
De verschillen tussen het melkgebit en het blijvende gebit Het melkgebit bestaat uit 20 tanden en kiezen. Het blijvende gebit bestaat uit 32 tanden en kiezen. Dit verschil zit ‘m in extra kiezen in het blijvende gebit. Er breken maar liefst acht volledig nieuwe kiezen achterin de kaak door bij het blijvende gebit.
Waarom wissel je je tanden?
Waarom wisselen we? We wisselen onze tanden omdat het melkgebit niet sterk genoeg is om ons hele leven te gebruiken. Er komen dus sterkere tanden en kiezen voor in de plaats. Tanden en kiezen uit het melkgebit komen los doordat er een blijvende tand of kies tegen de wortel aandrukt.
Hoe lang duurt het voordat tandjes doorkomen als je daar last van heeft?
Normaal gesproken komen alle tanden en kiezen van het melkgebit binnen drie jaar door. Hoe lang je baby last heeft van het tandjes krijgen, is niet te zeggen. Soms duurt het maar een paar dagen, soms veel langer.
Waar moet je een tand in bewaren?
Bewaar de tand dan los in de mond, bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang. Als de tand langer dan een halfuur droog is geweest, kan hij nauwelijks met succes worden teruggezet. Bewaar de tand dus nooit in een zakdoek of doosje op weg naar de tandarts.