Waarom is de bio-industrie slecht voor milieu?
Milieu. De bio-industrie heeft een negatieve invloed op lucht, water en bodem door uitstoot van nitraat, fosfaat en ammoniak. Voor de productie van 1 kg rundvlees is 15.500 liter water nodig, voor varkensvlees is dat 4.800 liter per kg en voor kip 3.900 liter per kg.
Wat zijn nadelen van veeteelt?
De veehouderij die al dat vlees produceert, stoot broeikasgassen uit, verbruikt veel water, heeft wereldwijd veel ruimte nodig voor de verbouw van veevoer en kan een mestprobleem veroorzaken. Gezond eten kan prima met minder vlees.
Wat zijn de voordelen van veeteelt?
Voordelen van intensieve veeteelt zijn dat een bedrijf veel producten kan produceren tegen een hoog rendement. Ook zijn er veel nadelen van intensieve veeteelt: de dieren hebben geen leuk en goed leven, staarten van varkens wordt er afgesneden (couperen) en teelballen van varkens worden er afgesneden (castreren).
Is de bio industrie duurzaam?
Negatieve impact op het milieu De snelgroeiende sojateelt is de belangrijkste oorzaak van de massale ontbossing in het Amazonegebied. Daarnaast is de bio industrie ook op andere vlakken schadelijk voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de gigantische mestoverschotten. Deze tasten het water, de lucht en de bodem aan.
Wat zijn kenmerken van intensieve veehouderij?
Intensieve veehouderij is niet-grondgebonden veehouderij, een vorm van intensieve landbouw. Dit zijn bedrijven die in tegenstelling tot bijvoorbeeld de melkveehouderij niet gebonden zijn aan land voor hun voedselvoorziening….Dieren in de veehouderij produceren via mest:
- Fosfaat.
- Nitraat.
- Stikstof.
- Ammoniak.
Wat houd de veeteelt in?
De veeteelt omvat alle bedrijven die dieren houden voor vlees, melk en eieren. In Nederland bestaat de veeteelt voor het grootste gedeelte uit de gangbare veehouderij, maar er komen steeds meer biologische en scharrelboerderijen. Er zijn ook veehouderijen die meer rekening houden met dierenwelzijn.