Waarom hout branden?
Het hout wordt aan de oppervlakte ‘verbrand’ (gebrand) om een verkoolde laag te creëren die weerstand biedt tegen weersinvloeden. Carpentier past deze techniek vooral toe op thermisch essen , waardoor het een fantastische doorleefde uitstraling krijgt en stabiliteit wordt gegarandeerd.
Hoe maak je gebrand hout?
Dit proces is te vergelijken met pyrolyse. We werken met verschillende houtsoorten die elk hun eigen behandeling ondergaan. Door het hout met een dakbrander te behandelen wordt het hout in een zuurstofrijke omgeving “verbrand”. Hierdoor wordt de koollaag van het hout bros en zal dit snel beschadigen en verweren.
Welk hout voor Shou Sugi ban?
shou-sugi-ban, yakisugi, zwarthout. Shou-sugi-ban is een van oorsprong Japanse techniek om hout te verduurzamen: hout van de ceder of cipres wordt aan de oppervlakte “verbrand” (gebrand) om een verkoolde laag te creëren die weerstand biedt tegen weersinvloeden.
Waarom Shou Sugi ban?
Shou Sugi Ban heeft veel voordelen, waarvan de verhoogde duurzaamheid de meest bekende is. Het ligt er natuurlijk aan welke houtsoort u behandeld, maar deze oude Japanse verduurzamingstechniek vergroot de levensduur van elke houtsoort waar het op toegepast wordt.
Wat kost verbrand hout?
– de afwerking van het gebrand hout. Prijzen schommelen tussen 30 EUR en 70 EUR voor onze basisproducten.
Welk hout geschikt voor openhaard?
De beste soorten haardhout zijn dus:
- Berkenhout – extra schoon, veel warmte.
- Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel.
- Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen.
- Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Wat kost gebrand hout?
Wat is Sugi?
Yaki betekent ‘vuur gebruiken’ en Sugi verwijst naar traditionele Japanse ceder (zacht hout, afkomstig uit Japan). Yakisugi is in Japan een populaire techniek geworden, als een manier om cederhouten gevelbekleding te behandelen, om deze sterk en waterdicht te maken.
Wat is zwart hout?
De gedompelde zwarte tuinhout planken zijn planken die in een zwarte beits zijn ondergedompeld. Dit is een gebruikelijke manier om het tuinhout zwart te maken. De zwarte kleur wordt niet lang vastgehouden. Vaak wordt het hout al snel grijs en ook is er een grote kans op schimmel.