Waarom hervorming AWBZ?

Waarom hervorming AWBZ?

Doel hervorming: langer thuis wonen Het kabinet wil de huidige Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vanaf 2015 ingrijpend hervormen. Doel is om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Zo nodig met ondersteuning van de gemeente of zorg via de zorgverzekering.

Wat zijn de uitgangspunten van de wetten Wlz Wmo Zvw?

Verschillen tussen de Wmo, Zvw en Wlz

  1. De plek waar u woont.
  2. De instantie die de zorg toekent en betaalt.
  3. De duur van de indicatie.
  4. De soorten zorg en ondersteuning.
  5. De leveringsvormen.
  6. De keuze voor een zorgaanbieder.
  7. De eigen bijdrage.

Wie en wat hoort bij welke zorgwet?

Zorgverzekeringswet (Zvw) voor iedereen.

  • Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor mensen met ondersteuning thuis.
  • Wet langdurige zorg (Wlz) voor mensen met intensieve zorg.
  • Waarom afschaffing AWBZ?

    Om de stijgende kosten te beteugelen wordt de langdurige zorg die thuis genoten wordt, overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten en zorgverzekeraars. Per 1 januari 2015 verdwijnt de AWBZ en wordt die opgedeeld in de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet.

    Waarom Van AWBZ naar Wlz?

    De Wlz heeft de AWBZ vervangen en is bedoeld voor de meest kwetsbare mensen die permanent zorg nodig hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om kwetsbare ouderen, mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking of mensen met een psychische stoornis.

    Waarom is het zorgstelsel in 2015 veranderd?

    Het basispakket zal in 2015 worden gewijzigd op een aantal punten worden gewijzigd. Dit komt deels vanwege overheveling van ABWZ-taken (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) naar de Zvw (Zorgverzekeringswet). De AWBZ vergoedt voornamelijk langdurige zorg en de Zvw kortlopende zorg.

    Waarom decentralisatie sociaal domein?

    Waarom de decentralisaties in het sociaal domein? Het doel van de transitie is dat de gemeente haar inwoners sneller en beter kan helpen bij hun zorg- of ondersteuningsvragen. Zodat zij de zorg of ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.

    Hoe werkt de AWBZ?

    De AWBZ dekt medische kosten die niet door de reguliere zorgverzekering worden vergoedt en voor bijna iedereen onbetaalbaar zijn. Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht verzekerd voor de AWBZ. Als je een zorgverzekering hebt afgesloten ben je automatisch verzekerd voor de AWBZ.

    Waarom is de Wet BIG belangrijk voor zorgverleners?

    Het doel van de Wet BIG is te zorgen dat de kwaliteit van onze gezondheidszorg hoog is en blijft. Ook beschermt de Wet BIG patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners. Dit doet de Wet BIG onder andere met het BIG-register.

    Waarom zijn er wetten en regels?

    De wet vormt de grondslag voor overheidsingrijpen, omdat een wettelijke bepaling de bevoegdheden van de overheid dient te beschrijven voordat de overheid van deze bevoegdheden gebruik kan maken. Dit wordt het legaliteitsbeginsel genoemd.

    Waarom transitie in de zorg?

    Doel van de transitie is de zorg betaalbaar houden, nu en in de toekomst. Zonder maatregelen wordt de langdurige zorg onbetaalbaar. Ook daarom legt de hervorming veel nadruk op wat mensen en hun omgeving zelf kunnen en willen.

    Wie is er verantwoordelijk voor de zorg?

    De Rijksoverheid, de gemeenten en de zorgverzekeraars zijn samen verantwoordelijk voor de langdurige zorg aan huis.

    Hoeveel Zorgwetten zijn er?

    Het zorgstelsel in Nederland wordt geregeld met 4 stelselwetten: de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Deze brochure legt uit wat deze 4 wetten regelen, wie die zorg regelt en hoe de financiering en het toezicht geregeld is.

    Welke vormen van transitie zijn er?

    Transities zijn overgangen in toestand, bouw en functie. In dit artikel worden deze drie overgangen binnen de gezondheidszorg beschreven op micro-, meso- en macroniveau.

    Wie is de baas van de gezondheidszorg?

    De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is Ernst Kuipers (D66). Daarnaast is er een minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder (VVD). Er is tevens een staatssecretaris, Maarten van Ooijen (ChristenUnie).

    Wie is verantwoordelijk voor de ziekenhuizen?

    De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de veiligheid, kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg in Nederland.