Waarom heet Kraantje Lek zo?

Waarom heet Kraantje Lek zo?

In de 17e eeuw sjouwden vissersvrouwen volle emmers vis via het Vissserspad van Zandvoort naar Haarlem. Onderweg hielden ze onderaan duintop ‘De Blinkert’ halt bij Kraantje Lek om hun emmers aan de waterpomp bij te vullen met fris duinwater én zelf een slokje te nemen. Vandaar de naam ‘Kraantje Lek’.

Wat mag er in de Bokashi emmer?

Wat kan er in een Bokashi emmer?

  • Groente- en fruitresten (schillen, stronkjes etc.).
  • Gekookt voedsel.
  • Rauw vlees en rauwe vis.
  • Kaas en yoghurt.
  • Eierschalen, kleine botjes en graten.
  • Brood (beperkt).
  • Papieren theezakjes en koffiedik.
  • Bloemen- en plantenresten.

Wat is Bokashi starter?

Met Bokashi Starter zet je gft-afval om in een zeer voedingrijke bodemverbeteraar en plantenvoeding voor planten in en rondom het huis of de moestuin. Het zijn tarwezemelen met actieve micro-organismen die het fermentatie proces starten in de Bokashi keukenemmer.

Wat mag niet in de Bokashi emmer?

Organisch materiaal kan op 3 manieren worden afgebroken: door rotting, compostering en fermentatie. Fermentatie is veel hoogwaardiger dan compost en heeft heel wat voordelen. In de Bokashi emmer fermenteer je uw eigen keukenafval door er wat van de bijgeleverde starter aan toe te voegen. Het afval rot niet.

Wat in Bokashi?

Bermmaaisel, bladafval, fruitafval, snoeiafval (gehakseld), stalmest, slotenmaaisel en keukenafval kan allemaal verwerkt worden tot Bokashi. Je kunt Bokashi gebruiken om vrijwel elk organische afval op een zeer efficiënte manier om te zetten in een prachtig product voor de bodem.

Waar bestaat Bokashi uit?

Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook tuinresten, en mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Alles kan, als het maar vers is.

Hoe maak je Bokashi starter?

Hoe maak je Bokashi?

  1. Verdeel zo’n 20 ml Bokashi-Starter op de het rooster van de keukenemmer.
  2. Snij de keukenresten in stukjes tot max.
  3. Breng een laagje van 5 cm verse keukenresten in de emmer.
  4. Verdeel 40 ml Bokashi-Starter op de keukenresten.
  5. Druk de keukenresten stevig aan.

Hoe lang is Bokashi houdbaar?

Vraag 6) Wat gebeurt er met de Bokashi indien de Bokashi emmer (veel) langer dan 14 dagen afgesloten blijft? Antwoord: Een goed aangedrukte volle emmer kun je heel lang laten staan. Na 3 weken of langer komt er normaal gesproken geen vocht meer af.

Hoe composteren in een compostvat?

Leg onderaan in je compostvat een laag van 15 cm luchtig bruin materiaal zoals stro en bladeren. Let erop dat je compost niet te nat wordt door te veel vers, groen materiaal toe te voegen. Hou altijd een voorraad droog, bruin materiaal achter de hand om te mengen met je keukenafval.