Inhoudsopgave
Waarom hebben mijn komkommers stekels?
In China en Japan eten ze komkommers met stekels. Deze hebben een stevigere structuur en zijn daardoor geschikt om mee te wokken.
Waarom heeft een komkommer zulke grote bladeren?
Door de bladeren op te binden krijgen ze meer ruimte. Tijdens het groeien heeft je komkommerplantje eerst nog niet zo veel water nodig. Later wel. De vruchten bestaan voor 95 % uit water.
Hoe kun je zien of een komkommer rijp is?
Het beste kan men de komkommers vroeg oogsten omdat dan de plant nog verdere vruchten aanzet. Als de komkommers glad aanvoelt en helemaal groen is, is deze rijp om te oogsten Wanneer men de komkommers te groot laat worden, ontwikkelt de plant geen nieuwe vruchten meer!
Welke meststof voor komkommers?
Komkommers hebben behoefte aan een rijke grond met veel organische stof. Eventueel kan er in de loop van het seizoen extra bemest worden, door bv compost rond de stengel te leggen. Zo’n laagje compost beschermt tevens de wortels die aan de oppervlakte verschijnen.
Heeft komkommer bestuiving nodig?
De tegenwoordig gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bestuiving of bevruchting de komkommer uit groeit. De gele en witte komkommer hebben wel vrouwelijke en mannelijke bloemen.
Kan een komkommer giftig zijn?
Door het melken komt de stof cucurbitacine vrij. Deze giftige stof komt vooral voor bij komkommers en zit bijvoorbeeld op de schil die je normaal gesproken misschien opeet. De bittere smaak die je soms proeft bij het eten van een komkommer met schil komt hiervandaan.
Hoe komkommer bevruchten?
Mannelijke en vrouwelijke. De man bestaat enkel uit een grote gele bloem, bij de vrouw zit er achter de bloem, al het begin van het vruchtje aan. Je kan dus al voor de bloem open gaat zien, of het een man of vrouwtje is. Voor het verkrijgen van een komkommer hoef je dus nooit de bloemen te bestuiven/ bevruchten.
Is de schil van een komkommer giftig?
De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij. En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden.
Wat is de beste teelt van komkommers?
De beste teelt van komkommers is onder glas (klimmend in een kas of liggend in een platte bak), de teelt in de buitenlucht kan ook, maar de opbrengst is wel een stuk lager, de keuze in rassen is wat beperkt en de kans op ziekten, bevruchting, schimmel, etc. is wat groter.
Hoe verwijder je komkommers?
Verder verwijder je eventuele mannelijke bloemen, geef je regelmatig voldoende water. Je zorgt voor lucht door de ramen op een kier te zetten, en controleer regelmatig op vruchten. Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten. Teelt in de koude kas.
Wanneer zaai je komkommer?
Zaai ze vanaf half april bij kamertemperatuur voor, de zaden binnen 1 tot 2 weken en de zaailingen mogen, mits groot genoeg, vanaf 12 mei (IJsheiligen) naar buiten. Dek de grond waar de komkommer komt een week of 3 van tevoren af met plastic zodat de grond alvast wat kan opwarmen.
Wat is de Nederlandse naam van de komkommer?
Komkommer. Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van komkommers in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken: Latijnse naam: Cucumis sativus. Engelse naam: Cucumber. Duitse naam: Gurke, Gartengurke, Kukumer. Franse naam: Concombre.