Waarom hangen er waterdruppels aan het blad?
Het druppelen van het blad heeft te maken met de waterbalans in de plant. De plant neemt water op via de wortels en verdampt dit via de poriën in de bladeren. Op deze manier verbeteren ze ook de luchtvochtigheid in de ruimte waar ze in staan.
Waarom hangen er druppels aan mijn plant?
In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Maar de wortels nemen nog wel water op, waardoor er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Om dat overtollige vocht te verliezen, zijn er speciale waterklieren in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan.
Wat zijn Guttatiedruppels?
Vooral houtzwammen hebben er last van: ze zweten bij actieve groei en een hoge luchtvochtigheid druppels uit. Deze druppels, ook wel guttatiedruppels genoemd, hebben soms opvallende kleuren. Kaaszwam (foto: Menno Boomsluiter)Na een flinke regenbui is de natuur nat en hangen er overal druppels.
Welke planten halen vocht uit de lucht?
Je hebt misschien gehoord van kamerplanten waarvan bekend is dat ze vocht uit de lucht opnemen. Tropische planten genaamd epifyten zoals Engelse klimop, Peace Lily, Reed Palm, Boston-varens en Tillandsia zijn planten die al hun water uit de lucht halen in plaats van wortels.
Welke planten houden van een hoge luchtvochtigheid?
Hoe meer planten, hoe hoger de luchtvochtigheid. Van het water dat wij ze geven, verdampen planten zo’n 90 procent. De waterdamp komt in de lucht terecht en de luchtvochtigheid neemt toe. Luchtbevochtigers zijn: palmen, zoals de goudpalm, de Mexicaanse dwergpalm en de bamboepalm.
Welke vetplant is giftig voor katten?
Succulenten & Vetplantjes Ontzettend handig! Maar helaas zijn de meeste soorten giftig voor katten. Daarbij komt dat succulenten als Aloë vera’s, agave’s en natuurlijk cactussen ook nog eens scherpe naalden hebben. Vetplanten hebben deze niet, maar zijn gevaarlijk bij inname.