Waarom geen water op vuur gooien?

Waarom geen water op vuur gooien?

Het enige wat je eigenlijk echt moet onthouden: gebruik geen water om de vlam in de pan te blussen. Wanneer je water toevoegt kan het vuur namelijk ontsnappen uit de pan en dan ben je nog verder van huis.

Waarom niet blussen met water?

Blussen. Een oliebrand kan niet met een waterstraal worden geblust, omdat het water doorgaans zwaarder is dan de te blussen vloeistof en daardoor de brandhaard niet afdekt. In het ergste geval ontstaat stoom die de brandende vloeistof met grote kracht in de omgeving verspreidt.

Wat gebeurt er als je water over vuur gooit?

Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is. Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht. Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht. Maar met benzine is het anders.

Waaruit bestaat de Branddriehoek?

Voor brand zijn er drie elementen nodig: een brandbare stof, een chemische reactie en een ontstekingsbron. Dit wordt ook wel de branddriehoek genoemd. Als een van deze elementen ontbreekt, kan er geen brand ontstaan.

Waarom water slecht voor brandbare vloeistof?

Komt water in aanraking met een brandbare vloeistof kan dit resulteren in een geweldige steekvlam (vlam in de pan) of dat de vloeistof op het water gaat drijven. Bij gasbranden kan het water alleen gebruikt worden om de omgeving nat te houden, geen bestrijding maar brandbeperking.

Kan water vlam vatten?

Blus een vlam in de pan nooit met water Dit moet u absoluut niet doen. Water en olie (of vet) zijn een zeer gevaarlijke combinatie. Wanneer u water toevoegt aan brandend vet of olie ontstaat er een zeer grote steekvlam en is de kans op uitbreiding van de brand groot.

Waarom mag je nooit water op een brandende frietketel gooien?

Giet nooit water op een brandende pan of frietketel. Daardoor kan een steekvlam ontstaan, of kan de hete olie naar alle kanten spatten. Dek de pan of de friteuse indien mogelijk af met een deksel. Bescherm daarbij uw handen.