Inhoudsopgave
Waarom geef ik bloed over?
Een maagbloeding is de meest voorkomende oorzaak van het braken van bloed. Ook door een bloeding van de slokdarm of de twaalfvingerige darm kan echter bloed opgebraakt worden. Behalve in het braaksel kan het bloed ook in de ontlasting terechtkomen.
Waar wijst Bloedbraken op?
Een plotse, hevige bloeding op zeer korte tijd geeft altijd aanleiding tot tekenen van shock: bleekheid, koud zweet, snelle hartslag, dalende bloeddruk en duizeligheid bij rechtstaan. Ook een normale bloeddruk bij iemand met een hoge bloeddruk kan wijzen op beginnende shock.
Is bloed spugen erg?
Meestal is de oorzaak een luchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking. Het kan ook komen door COPD of longkanker. Bel uw huisarts als u een keer of vaker een beetje bloed ophoest. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u veel bloed ophoest, bijvoorbeeld een lepel vol.
Wanneer is het overgeven van bloed te wijten?
Bloed overgeven kan dus te wijten zijn aan verschillende aandoeningen. De behandeling van bloed braken zal dan ook afhankelijk zijn van het onderliggend probleem. Is de oorzaak bijvoorbeeld een maagzweer dan zal deze medisch behandeld worden, waarna het bloed spugen zal verdwijnen. Wanneer het overgeven van bloed te wijten is aan
Wat kan je doen als je bloed spuugt?
Als je bloed spuugt kan je ook buikpijn hebben, misselijk worden of zelfs flauwvallen. Ook ernstige problemen met pancreas en lever kunnen leiden tot dit fenomeen. Het braken van bloed mag niet verward worden met het ophoesten van bloed, wat een probleem van de luchtwegen is.
Hoe lang moet je een bloedgift doen?
Na een bloedgift moet je 28 dagen wachten om opnieuw plasma of bloedplaatjes te geven, en minstens twee maanden om opnieuw bloed te geven. De websites van Rode Kruis-Vlaanderen maken gebruik van cookies om jouw bezoek zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Wat is het braken van bloed?
Het braken van bloed is niet hetzelfde als het ophoesten van bloed. Het ophoesten van bloed wordt hemoptysis genoemd en heeft te maken met een probleem in de luchtwegen of het strottenhoofd. Dit kan onder meer voorkomen bij patiƫnten met bronchitis, longontsteking, longkanker en tuberculose.