Inhoudsopgave
Waarom gedrag bestuderen?
Als je wilt verklaren waarom dieren probleemgedrag vertonen moet je een objectieve observatie doen. Hierbij gebruik je een ethogram en protocol. Veel agressief gedrag wordt veroorzaakt doordat dieren hun territorium verdedigen. Dat zie je ook terug bij mensen.
Waarom hebben sommige dieren geen skelet?
De meeste dieren op aarde zijn ongewervelde dieren. Die dieren hebben dus geen wervelkolom en geen botten. Andere ongewervelden hebben in hun lichaam of om hun lichaam heen een soort pantser. Dit pantser noemen we een skelet.
Wat voor soort dieren zijn er allemaal?
Het aantal diersoorten wordt geschat op 7,77 miljoen, waarvan in 2011 zo’n 12% geldig beschreven was, minder dan 1 miljoen dus. Vooral van dieren die in het water leven en van kleine dieren is nog maar een minieme fractie beschreven.
Welke dieren hebben botten?
Skeletten van gewervelde dieren Zoogdieren vormen een klasse binnen de stam gewervelde dieren. Andere klassen zijn: vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren. Deze dieren hebben allemaal een inwendig skelet van botten.
Hoe kan je gedrag bestuderen?
Je kunt gedrag onder andere bestuderen door middel van observatie. Allereerst moet je daarvoor gedragselementen definiëren. Dit zijn de afzonderlijke handelingen waaruit het gedrag dat je wilt gaan bestuderen is opgebouwd, bijvoorbeeld: eten, spelen, uitrekken. Verwerk de gedragselementen in een ethogram.
Wat is gedragsonderzoek?
In een gedragsonderzoek probeer je, net als alle onderzoeken, een antwoord te geven op een onderzoeksvraag, bijvoorbeeld: “Hoe reageert een dier op…”. Bij gedragsonderzoek is het gebruikelijk dat je hulpmiddelen gebruikt, zoals een ethogram of een protocol.
Hoe noem je iemand die dieren bestudeerd?
De Zoöloog is iemand die zich verdiept in de zoölogie, ook wel dierkunde genoemd. Dit is een discipline in de biologie die dieren bestudeert. De zoölogie kent diverse onderdelen waaronder de anatomie, dierfysiologie, morfologie en populatiebiologie. De Zoöloog houdt zich dus met alle facetten van het dierenrijk bezig.