Waarom elkaar aanspreken?

Waarom elkaar aanspreken?

Aanspreken is voor veel mensen tegennatuurlijk en voelt ongemakkelijk aan. Vaak komt dit ook doordat ze een veilige omgeving, met ruimte voor falen, missen. Die veiligheid helpt enorm om iemand te durven aan te spreken. “Elkaar durven aanspreken is veel gemakkelijker als je je veilig en betrokken voelt.

Hoe omschrijf je gedrag?

Gedrag bestaat uit waarneembare handelingen (direct waarneembaar voor anderen en jezelf), niet-waarneembare handelingen (innerlijk gedrag) of onbewuste (reflexmatige) handelingen. Veel gedragingen hebben een erfelijke basis. Hoe groot die invloed van de erfelijke factoren is, is niet precies vast te stellen.

Hoe spreek je elkaar aan?

Eerst vraag je wat de persoon graag zou willen dat je doet. Dan vraag je wat zijn of haar reden is om dit van je te verwachten (hoe zou het helpen als je het zou doen?). Ten slotte vraag je hoe de ander precies zou willen dat je voldoet aan zijn of haar verwachting.

Hoe spreek je iemand aan?

Hoe spreek je iemand aan?

  • Bedenk dat de meeste jongeren het leuk vinden om aangesproken te worden.
  • Maak oogcontact en wees vrolijk of maak een grapje.
  • Mensen in een groepje aanspreken, is vaak moeilijker.
  • Begin luchtig.
  • Raak een ander niet meteen aan; veel mensen vinden dit niet prettig.

Hoe om te gaan met mensen die je niet mag?

Blijf neutraal over iemand denken: hij/zijn is gewoon wie hij/zij is. Daar kun je niks aan veranderen, dus laat het los. Blijf daarom ook altijd gewoon “goede morgen” zeggen en roddel niet over deze persoon. Negeer hem of haar niet en ga ook niet pesten, want dat zijn de risico’s die anders je wel loopt.

Hoe spreek je medewerkers aan op afwijkingen?

Zeg iets als: ‘Dus, en nu? ‘ of ‘En, wat spreken we nu samen af?’ en laat de ander dan komen met wat hij/zij gaat doen. Als je de oplossing acceptabel vindt, maak hier aan het eind van het gesprek een duidelijke afspraak over.