Waarom duplicaatcode?

Waarom duplicaatcode?

Bij de registratie van kentekenplaten met de reden afgifte “Eerst afgifte” of “Vermissing”, moet bij een papieren kentekenbewijs de duplicaatcode van het kentekenbewijs ingevoerd worden in de applicatie GAIK Online. Met de duplicaatcode wordt de geldigheid van het papieren kentekenbewijs gecontroleerd.

Hoe kom je van duplicaatcode af?

Net als de cijfers en letters op de kentekenplaat moet ook de duplicaatcode goed leesbaar zijn. Het is niet toegestaan om de duplicaatcode weg te halen of onzichtbaar te maken door deze geel te lakken. Doet u dit wel dan loopt u het risico op een boete. Het camoufleren van de betreffende code is dus niet toegestaan.

Hoe werken nummerborden?

Elk voertuigcategorie heeft een eigen eerste letter op het kenteken. Dit geldt niet voor personenauto’s. Voor personenauto’s zijn de volgende medeklinkers toegestaan: G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, X en Z. Vanaf kentekenserie 11 worden de medeklinkers L en T niet langer gebruikt voor personenauto’s.

Waar staat de Controleletter kentekenbewijs?

Op kenteken deel 2 vind je voertuiginformatie en overschrijf gegevens zoals meldcode, duplicaatcode en controle letter. Met dit deel kan de auto overgeschreven worden.

Hoeveel duplicaten kenteken?

Best bekend als het kleine 1-tje of 2-tje boven het eerste streepje in het kenteken. Het getal geeft het aantal duplicaten aan dat ooit is uitgegeven van hetzelfde kenteken. Op langwerpige kentekenplaten staan duplicaatcodes 1 t/m 9 boven het streepje en 10 t/m 19 eronder (waarbij 0 = 10; 1 = 11, enz.).

Waarom een 1 op kentekenplaat?

In sommige gevallen staat op de kentekenplaat een cijfer (bijvoorbeeld 1 of 2) boven het eerste streepje op de plaat. Dit is een duplicaatcode (ophoogcode). Dit cijfer geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven. Op de eerste afgegeven kentekenplaat staat niets boven het liggende streepje.

Wat is Plaatafgiftecode?

Is de bedrijfsvoorraadpas van een ander bedrijf, dan voert u wel een plaatafgiftecode in. Het systeem geeft dit automatisch aan nadat u alle gegevens van de pas (bedrijfsnummer en pasnummer) heeft ingevoerd.

Welke letters worden gebruikt voor kentekens?

In de kentekenseries zie je door de tijd heen verschillende letters, die sinds 1978 alleen maar medeklinkers zijn. Bepaalde groepen voertuigen, zoals motorfietsen, bedrijfswagens en aanhangwagens, hebben een eigen eerste code. Voor personenauto’s worden de medeklinkers gebruikt: G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, X en Z.

Welk kenteken hoort bij welk bouwjaar?

In Nederland kan het bouwjaar van de auto aan het kenteken worden gezien door naar de eerste letter te kijken. De eerste letter in het kenteken geeft namelijk de indicatie van het bouwjaar. De letters worden in alfabetische volgorde gebruikt op de kentekens van nieuwe auto’s.