Inhoudsopgave
Waarom dubbel zwachtelen?
Door het zwachtelen slinkt het been. Verwissel daarom voor een goede compressie het verband aanvankelijk tweemaal per week (of vaker als het verband afzakt), tot het oedeem voldoende is afgenomen, en daarna eenmaal per week.
Wat is het verschil tussen werkdruk en Rustdruk?
Dit wordt ‘de rustdruk’ genoemd. Zodra de patiënt gaat lopen spant de kuit aan en wordt deze korter en dikker. Hierdoor wordt de druk in het verband hoger omdat het verband minder mee rekt dan de omvangstijging van het been (de werkdruk). Na het ontspannen van de kuit wordt deze uiteraard weer langer en minder dik.
Wat is Polsteren?
Polsteren is het opvullen van holtes in het been met watten. Meest voor de hand liggende polsterplaatsen zijn: enkelcoulissen, langs het scheenbeen en het gebied tussen de enkelknobbel en het begin van de kuit. Indien ook het bovenbeen gezwachteld moet worden is het polsteren van de knieholte van belang.
Wat gaat er vaak mis bij zwachtelen?
Een veel voorkomende fout bij polsteren is, dat men de druk wil verzachten in plaats van evenredig verdelen. Men legt dan bijvoorbeeld een laag watten over het scheenbeen of de enkels, als bescherming voor de huid en om de druk te vergroten. Dit verhoogt echter juist de druk op deze uitstekende botten.
Waaraan kun je merken dat het zwachtelen effect heeft?
Resultaten. Door zwachtels kan de zwelling en pijn die door spataderen worden veroorzaakt, worden tegengegaan. Dankzij de elasticiteit van het verband is het mogelijk om, ook wanneer de aders slinken, de juiste druk te blijven uitoefenen.
Wat is werkdruk en Rustdruk bij zwachtelen?
De druk- en rekkracht bepaalt de keuze voor een korte rek zwachtel of een lange rek zwachtel. Wanneer een patiënt stil zit en niet beweegt is er een lage druk onder het verband dit wordt ‘de rustdruk’ genoemd. Zodra de patiënt gaat lopen spant de kuit aan en wordt deze korter en dikker.
Hoe hoog moet de druk van de zwachtels zijn bij veneus oedeem?
Het wordt vooral toegepast aan de benen, en soms ook aan armen. Door het verband wordt terugstromen van vocht door slecht werkende veneuze kleppen verminderd, zodat het vocht uit het weefsel gedreven wordt, de lymfe- en veneuze vaten in. Gewoonlijk wordt gezwachteld met een rustdruk aan de enkel van ongeveer 40 mmHg.
Hoe Polsteren bij zwachtelen?
Door te polsteren met watten (holtes opvullen) maak je het been egaal van vorm waardoor de druk optimaal verdeeld wordt over het been. Zolang er veel oedeem is rond de enkel, is polsteren niet nodig, omdat het been dan rond is. Hierna kan dan gezwachteld worden.
Wat is Polsteren bij zwachtelen?
Zwachtels worden over een deel van de arm of het been gedragen. Oneffenheden en uitstekende delen op het lichaam worden weggewerkt (polsteren) om de druk gelijkmatig te verdelen.