Inhoudsopgave
- 1 Waarom diuretica bij diabetes?
- 2 Waarom diuretica?
- 3 Waarom moeten kaliumsparende diuretica altijd samen met andere diuretica gebruikt worden?
- 4 Wat is de belangrijkste bijwerking van diuretica?
- 5 Hoe werkt kaliumsparende diuretica?
- 6 Waarom krijgt een client met diuretica ook vaak een kalium preparaat?
- 7 Wanneer ontstaat nefrogene diabetes insipidus?
Waarom diuretica bij diabetes?
Enkel patiƫnten die initieel met diuretica worden behandeld hebben een licht verhoogde kans (OR 1,30; 95% BI 1,07 tot 1,58; p=0,009) en patiƫnten met ARB een licht verlaagde kans (OR 0,75; 0,61 tot 0,91; p=0,003) op nieuw ontstane diabetes.
Waarom diuretica?
Plasmiddelen (diuretica) zorgen ervoor dat je overtollig vocht kwijtraakt. Artsen schrijven plasmiddelen vaak voor bij hoge bloeddruk en hartfalen. Door deze medicijnen komt er minder druk op de bloedvaten te staan.
Waarom moeten kaliumsparende diuretica altijd samen met andere diuretica gebruikt worden?
Omdat kaliumsparende diuretica relatief weinig vocht afdrijven, worden ze dikwijls gebruikt in combinatie met andere diuretica om de best mogelijke resultaten te bereiken en tegelijkertijd te voorkomen dat het lichaam te veel kalium verliest.
Wat is diabetische nefropathie?
Diabetes is een van de meest voorkomende oorzaken van nierschade (nefropathie). Nierschade door diabetes heet ook wel diabetische nefropathie. Mensen met diabetes lopen een groter risico op beschadigde nieren.
Wat doet Plasmedicatie?
Diuretica werken vochtafdrijvend. Ze worden ook wel ‘plaspillen’ genoemd. Ze zorgen ervoor dat er meer vocht wordt afgegeven via de nieren. Hierdoor vermindert de vochtopstapeling in het lichaam en neemt de zwelling van bijvoorbeeld de voeten af en kan kortademigheid verbeteren.
Wat is de belangrijkste bijwerking van diuretica?
De belangrijkste bijwerkingen van diuretica zijn verstoringen van de water- en elektrolytenbalans in het lichaam. Te veel verlies van water leidt tot uitdroging en tot verminderd circulerend volume. Vooral ouderen kunnen gevoelig zijn voor uitdroging en vertonen dan symptomen als malaise en slapte.
Hoe werkt kaliumsparende diuretica?
Kaliumsparende diuretica: blokkeren de natriumkanalen in de corticale verzamelbuis. Hierdoor remmen zij het actieve Na+/2Cl_/K+/NH4+-cotransport, zonder tussenkomst van aldosteron (triamtereen) en via blokkade van de aldosteronreceptor (eplerenon, spironolacton).
Waarom krijgt een client met diuretica ook vaak een kalium preparaat?
Filter je water uit het bloed, dan zal ook de vochtophoping in de enkels of longen afnemen. Kaliumsparende plaspillen voeren water af maar sparen het kalium. Als plaspil hebben ze geen sterke werking en ze worden daarom vaak gebruikt in combinatie met andere plaspillen.
Hoe ontstaat diabetes insipidus?
Diabetes insipidus kan aangeboren zijn, maar ook later in het leven ontstaan. Bijvoorbeeld door een tumor of een hersenoperatie of als kenmerk van een andere ziekte of syndroom. Diabetes insipidus kan op elke leeftijd voorkomen. Neurogene diabetes insipidus: Deze vorm heet ook wel centrale diabetes insipidus.
Wat is de diagnose diabetes insipidus?
Diabetes insipidus diagnostiek De diagnose voor diabetes insipidus wordt meestal gesteld op basis van de zogenaamde dorstproef. Bij deze proef wordt er gekeken naar de urineproductie na een periode waarin niks gedronken mag worden.
Wanneer ontstaat nefrogene diabetes insipidus?
Nefrogene diabetes insipidus ontstaat wanneer de nieren niet in staat zij om op ADH te reageren. Nefrogene diabetes insipidus is meestal erfelijk. Het vermogen van de nieren om te reageren op ADH kan worden geschaad door bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld lithium) en (nier)ziekten, zoals polycysteuze nierziekte, sikkelcelziekte en nierfalen.