Inhoudsopgave
Waarom discussie in onderzoek?
In de discussie van je scriptie ga je in op de conclusies van je onderzoek door je resultaten te interpreteren, deze te koppelen aan je verwachtingen, de beperkingen en eventuele implicaties van je onderzoek te bespreken en suggesties te doen voor vervolgonderzoek.
Hoe begin je een discussie in een verslag?
Een discussie begint vaak met een korte samenvatting van de belangrijkste resultaten. Daarna volgt een uitgebreidere bespreking van de resultaten. Daarin beantwoord je een aantal van de volgende vragen (niet noodzakelijk in deze volgorde).
Waarom exploratief onderzoek?
Exploratief onderzoek wordt vaak gebruikt als het onderwerp waarin je geïnteresseerd bent nieuw is of als de dataverzameling een uitdaging vormt. Je kunt dit type onderzoek gebruiken als je algemene ideeën of specifieke vragen wilt bestuderen, maar er geen bestaande theorie of methode is waarmee je ze kunt bestuderen.
Hoe eindig je een aanbeveling?
Je kunt meerdere aanbevelingen per conclusie hebben. Het kan ook zijn dat je aanbeveling aansluit op meer dan één conclusie. Zorg dat je niet meer dan rond de zeven aanbevelingen opschrijft. Mocht je toch meer aanbevelingen willen doen, groepeer ze dan als onderdeel van maximaal zeven onderwerpen.
Hoe stel je een onderzoeksvraag op scriptie?
Algemene criteria voor een goede onderzoeksvraag
- Een goede vraag is een onderzoeksvraag, geen opzoekvraag. De vraag is dus niet goed als het antwoord eenvoudigweg is op te zoeken.
- Een goede vraag bestaat uit één vraag.
- Een goede vraag is een open vraag.
- Een goede vraag is duidelijk geformuleerd.
Hoe moet je een discussie voeren?
Spelregels voor een goede discussie
- Laat elkaar uitpraten.
- Luister naar elkaars argumenten.
- Sta open voor elkaars mening.
- Bestrijd argumenten op de inhoud, speel het niet op de persoon.
- Haal er geen dingen bij die er niet bij horen.
- Discussieer op basis van gelijkwaardigheid.