Waarom de werkgever roken zou mogen verbieden?

Waarom de werkgever roken zou mogen verbieden?

Dekker geeft vrijdag in het AD een aantal redenen waarom roken op de werkvloer verboden zou moeten worden. „Werkgevers moeten stoppen met denken dat roken een vrije keuze is. Rokers zijn niet vrij, maar verslaafd,” Volgens Dekker dragen werkgevers bij aan deze verslaving door werknemers te laten roken.

Kan een werkgever je verplichten om niet te roken?

Roken verbieden De werkgever mag rookfaciliteiten bieden, maar dat hoeft hij niet te doen. Een werkgever mag binnen zijn onderneming een algeheel rookverbod uitvaardigen. Bovendien mag hij zijn medewerkers verbieden om rookpauzes te houden. Werknemers zullen zich daar aan moeten houden.

Hoe lang rookpauze?

Die conclusie trekt ze uit een simpel rekensommetje: “Een rookpauze duurt gemiddeld tien minuten: drie minuten heen en weer lopen en zeven minuten voor de sigaret. Een werkdag met gemiddeld drie rookpauzes, is een half uur extra pauze per dag.

Waarom mag je tegenwoordig bij voor werkgevers en op schoolpleinen niet meer roken?

De overheid voert een niet-rokenbeleid uit om: te voorkomen dat jongeren beginnen met roken; mensen te helpen die willen stoppen met roken; meerokers te beschermen tegen tabaksrook.

Kan een werkgever je verbieden te roken?

Ja, dat kan. De Raad van Bestuur of directie kan medewerkers verbieden om in werktijd te roken. Bron: Loket Gezond Leven. Zo’n rookverbod, al dan niet vastgelegd in de huisregels, maakt onderdeel uit van het Arbobeleid en betreft een regeling op het gebied van de arbeidsomstandigheden.

Heb ik recht op een rookpauze?

Antwoord: Een werknemer heeft geen recht op rookpauzes en een werkgever is niet verplicht om tijd en/of gelegenheid te geven om te roken in betaalde werktijd. Het mag wel. In een bedrijf met een ondernemingsraad heeft die ondernemingsraad instemmingsrecht bij wijzigingen van het bedrijfsrookbeleid.