Inhoudsopgave
Waarom bij variantie N 1?
Het verkleinen van de steekproef n tot n – 1 zorgt voor een grotere variantie, waardoor je een niet-vertekende (unbiased) schatting van de spreiding krijgt. Het is beter om de spreiding in steekproeven te overschatten dan te onderschatten.
Wat kun je met de variantie?
Het berekenen van de variantie geeft je de mogelijkheid om te meten wat de spreiding is van een reeks waarden — de mate waarin een aantal waarden van elkaar verschillen. Variantie is één van de onderdelen van de kansverdeling en geeft de mate aan waarin waarden afwijken van het gemiddelde.
Waarom wordt er voor het berekenen van de standaarddeviatie n 1 gehanteerd?
We berekenen dus niet het gemiddelde van n getallen zonder verwantschap. Slecht n-1 van de gekwadrateerde afwijkingen kunnen vrij bewegen, daarom berekenen we het gemiddelde door het totaal te delen door n-1. Het getal n-1 noemt men het aantal vrijheidsgraden van de variantie of van de standaardafwijking.
Wat is de variatie statistiek?
De variantie is in de statistiek een maat voor de spreiding van een reeks waarden. Met andere woorden, het zegt iets over de mate waarin de waarden onderling verschillen. Hoe groter de variantie, hoe meer de afzonderlijke waarden onderling verschillen, en dus ook hoe meer de waarden van het “gemiddelde” afwijken.
Hoeveel procent is 1 standaarddeviatie?
Bij een normale verdeling ligt ongeveer 68% van de gevallen één standaardafwijking of minder van het gemiddelde af. Bij twee standaarddeviaties is dat ongeveer 95%.
Wat heb je aan een standaarddeviatie?
De standaarddeviatie of standaardafwijking geeft de mate van spreiding aan in bepaalde data. Het geeft aan hoezeer de geobserveerde waardes afwijken van het gemiddelde.
Wat is de variatiecoëfficiënt?
In de statistiek wordt de variatiecoëfficiënt gebruikt als relatieve spreidingsmaat, wat inhoudt dat de spreiding gemeten wordt ten opzichte van de verwachtingswaarde of het gemiddelde. De variatiecoëfficiënt is zowel gedefinieerd voor een steekproef als voor een populatie.
Waarom variantie?
Waarom variantie? Uit de inleiding wordt duidelijk: Hoe groter de variantie, hoe groter de spreiding of onderlinge verschillen zijn in een steekproef of populatie. De variantie berekenen we, omdat we door het berekenen van de variantie uiteindelijk de standaard deviatie kunnen berekenen.