Waarom bedrust na lumbaalpunctie?

Waarom bedrust na lumbaalpunctie?

Het is verstandig om op de dag van de punctie geen zware inspanningen te verrichten of te gaan werken. Bedrust is alleen nodig als u hoofdpijn hebt. Ook de paar dagen na de punctie kunt u het beste rustig aan doen en niet te veel bukken en tillen.

Waarom Caffeine drinken na lumbaalpunctie?

Het is goed om na de ingreep cafeïnehoudende dranken te drinken, zoals koffie en cola. Veel drinken bevordert de liquorproductie. Cafeïne versterkt dit effect.

Hoe lang plat liggen na lumbaalpunctie?

Na de lumbaalpunctie Na de punctie blijft u een uur plat liggen. Het is daarom misschien prettig als iemand met u mee komt naar het onderzoek. Tijdens dit uur komt een verpleegkundige regelmatig vragen hoe het met u gaat en geeft u wat te drinken. Na dat uur mag u langzaam overeind komen.

Hoe lang plat liggen na ruggenprik?

Na de punctie brengt de verpleegkundige een steriel verband aan op de insteekplaats en moet u 2 uur plat in bed blijven liggen. Als er ook medicatie werd toegediend, moet u eerst een half uur met het hoofd wat lager liggen en nadien 2 uur plat. Het verband wordt na 2 dagen verwijderd.

Wat na lumbaalpunctie?

Soms hebt u na de lumbaalpunctie last van hoofdpijn of duizeligheid. Dit is lastig, maar niet gevaarlijk. Bij aanhoudende hoofdpijn kunt u het beste enkele dagen plat op bed blijven liggen en paracetamol innemen. Neem contact op met uw arts wanneer deze hoofdpijn langer dan een week aanhoudt.

Is een lumbaalpunctie gevaarlijk?

Een lumbaalpunctie kan soms complicaties of bijwerkingen met zich meebrengen. Tijdens het prikken kan de arts per ongeluk een zenuw raken. Je voelt dan een pijnlijke, maar ongevaarlijke elektrische schok of pijnscheut in je been. Een andere mogelijke complicatie van een lumbaalpunctie is hoofdpijn.

Waarom hersenvocht afnemen?

Hersenvocht is het vocht dat om de hersenen en ruggenmerg heen zit. Er kunnen veel redenen zijn om een lumbaalpunctie uit te voeren. Het hersenvocht wordt onderzocht op samenstelling. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar een ontsteking, kankercellen, een doorgemaakte bloeding en/of een verhoogde hersendruk.