Waardoor ontstaat een urineweginfectie?
Een urineweginfectie ontstaat meestal door bacteriën van buitenaf. Meestal leven de bacteriën die de infectie veroorzaken in de darmen en rondom de plasbuis. In sommige gevallen gaat het om bacteriën die overgedragen worden bij seksueel contact (SOA).
Wat houdt een urineweginfectie in?
Een urineweginfectie is een infectie (ontsteking) van de urinewegen. De urinewegen bestaan uit de plasbuis, de blaas en de urineleiders. De urineleiders verbinden de nieren met de blaas. De urine verlaat het lichaam via de plasbuis.
Hoe voorkom je een urineweginfectie?
Op die manier kunnen bacteriën makkelijker opstijgen tot in de blaas en verhoogt de kans op een urineweginfectie. Vrouwen in de menopauze lijken vatbaarder voor een urineweginfectie. Bij mannen geeft een vergrote prostaat soms aanleiding tot urineweginfecties. Sommige vrouwen hebben regelmatig een blaasontsteking.
Wanneer zijn vrouwen vatbaar voor een urineweginfectie?
Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen vatbaarder voor het ontwikkelen van een urineweginfectie. Na de menopauze hebben vrouwen meer kans op een urineweginfectie. Dit heeft te maken met daling van het oestrogeengehalte. Oestrogeen is een hormoon dat de aanwezigheid van de goede lactobacillen bevordert.
Is urineweginfectie veroorzaakt door bacterie?
Een urineweginfectie wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal via de plasbuis in de blaas nestelt. In dat geval heb je een blaasontsteking (cystitis). Soms kan de infectie ook langs de urineleider opstijgen naar de nier. Neem preventief antibiotica; dagelijks 1 pil gedurende 6 maanden.
Is urineweginfectie gecompliceerd?
Bij risicogroepen (mannen, zwangeren, kinderen en patiënten met afwijkingen aan de nieren of urinewegen, een verminderde weerstand of een verblijfskatheter) wordt evenals bij invasieve infecties (pyelonefritis of acute prostatitis) gesproken van een gecompliceerde urineweginfectie.