Waardoor ontstaat een oppervlakkige brandwond?

Waardoor ontstaat een oppervlakkige brandwond?

Zonlicht, heet water, met water bereide voedingsmiddelen (koffie, thee, soep) en kortdurend direct contact met hete voorwerpen zijn de meest voorkomende oorzaken van oppervlakkige verbrandingen. De gradaties van brandwonden zijn van belang voor de genezingstendens en de keuze van behandeling.

Wat te doen bij een brandplek?

Na elke verbranding:

  1. Koel direct onder lauw stromend kraanwater.
  2. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit zodat u ziet waar de brandwond zit.
  3. Raak de brandwond als het kan niet aan.
  4. Smeer niets op de brandwond.
  5. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig.

Hoe tweedegraads brandwonden verzorgen?

Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen. Ga naar de huisarts bij grote wonden of als u twijfelt.

Hoe herken je een brandwond?

Bij een eerstegraads brandwond is alleen de opperhuid aangetast, bij een tweedegraads brandwond vaak ook de lederhuid en bij een derdegraads verbranding zijn ook de zenuwen aangetast. Een eerste- en tweedegraads brandwond zijn (zeer) pijnlijk, terwijl u bij een derdegraads brandwond weinig pijn voelt.

Hoe voorkom je een brandwond?

Raak een brandwond als het kan niet aan om de kans op een infectie klein te houden. Smeer geen zalf op brandwonden. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk een vet gaas op of plastic huishoudfolie. Zo kan er geen vuil bij komen.

Wat is de eerstegraads brandwond?

Een eerstegraads brandwond is een rode, droge, pijnlijke plek. De verbrande huid ziet er hetzelfde uit als bij verbranding door de zon. Een oppervlakkige tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar nu ontstaan er ook blaren. De wond is vochtig bij kapotte blaren.

Hoe ontstaat een tweedegraads brandwond?

Oppervlakkige tweedegraads brandwond (rozerood, glanzend, met blaren) Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid rozerood en glanzend en er ontstaan blaren. Meestal genezen deze brandwonden binnen 2 weken. Hoe de wond behandeld moet worden, hangt af van de grootte van de blaren.