Waardoor krijg je lupus?
De oorzaak van systemische lupus erythematodes is onbekend. Er zijn erfelijke factoren en omgevingsfactoren: zo komt de ziekte vaker voor binnen dezelfde familie en door het gebruik van bepaalde medicijnen. Daarnaast spelen hormonen een rol. Eén op de duizend mensen krijgt systemische lupus erythematodes.
Hoe oud worden mensen met lupus?
Een vroege diagnose en een doeltreffende behandeling maken dat de meeste patiënten met SLE een normale levensverwachting en een normaal levenspatroon kunnen hebben. SLE komt vooral voor bij vrouwen en begint meestal tussen 20- en 40-jarige leeftijd. Ongeveer 30 op de 100.000 mensen in Nederland heeft SLE.
Wat niet eten bij lupus?
Van bepaalde voedingsmiddelen wordt beweerd dat ze een ongunstige werking hebben (bijvoorbeeld: aardappelen, tomaat, paprika, aubergine). Van gefrituurd voedsel, sojaproducten en aspartaam zou de ziekte kunnen opvlammen.
Wat kan je doen tegen lupus?
Cutane lupus is niet te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen bij gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller of reuma-remmend medicijn. Afhankelijk van de ernst van de klachten schrijft de arts medicatie voor huidafwijkingen voor. Daarnaast kunt u de zon het beste zoveel mogelijk vermijden.
Hoe weet je of je lupus hebt?
Klachten die wijzen op systemische lupus erythematodes (SLE) zijn:
- vlindervormige huidafwijkingen in je gezicht.
- verdikte rode plekken op je huid.
- overgevoeligheid voor zonlicht.
- zweertjes in je mond.
- gewrichtsontstekingen.
- ontsteking van longvlies of hartvlies.
- nierontsteking.
- aandoeningen van het zenuwstelsel.
Wat is Chilblain lupus?
Chilblain lupus is een zeldzame vorm van cutane lupus erythematosus gekenmerkt door pijnlijke blauwrode, paarse of rode papels, plaques of noduli op de acra (vingers, tenen, hielen, neus, wangen, oren, knieen), die worden geluxeerd door koude.
Hoe gevaarlijk is lupus?
Sommige mensen met systemische lupus hebben een verhoogd risico op het ontstaan van stolsels in de bloedvaten. Hierdoor kan trombose of een longembolie ontstaan. De kans hierop is vooral aanwezig als je speciale antistoffen in je bloed hebt, de zogenaam- de antifosfolipiden antistoffen.