Waardoor kan iemand met een stoma de ontlasting niet ophouden?

Waardoor kan iemand met een stoma de ontlasting niet ophouden?

Beschadiging van de kringspier in de anus Het kan ook voorkomen als complicatie na een operatie, als gevolg van een ongeluk of na seksueel misbruik. Als de kringspier in de anus is beschadigd dan voelt u wel aandrang, maar kunt u de ontlasting niet ophouden. Vaak treden de klachten na verloop van jaren op.

Hoe Toucheer je de colostoma?

Een stoma wordt getoucheerd met een vinger, bij voorkeur de pink. Zorg voor een kortgeknipte nagel om beschadiging te voorkomen. Gebruik bij het toucheren van een stoma glijmiddel. Hiervoor kan men vaseline of water kiezen.

Wat is de oorzaak van de stoelgang?

Dit is een veelvoorkomend probleem en wordt veroorzaakt doordat de passage van ontlasting door de dikke darm langzamer verloopt. Hierdoor kan de dikke darm meer water dan normaal aan de ontlasting onttrekken en dit resulteert in stoelgang die hard, droog en moeilijk uit te scheiden is. De stoelgang kan op diverse manieren verbeterd worden.

Hoe kan de stoelgang verbeterd worden?

De stoelgang kan op diverse manieren verbeterd worden. Je kunt bijvoorbeeld voedingsmiddelen eten die prebiotische vezels bevatten. Deze kunnen je spijsvertering en het evenwicht van goede darmbacteriƫn verbeteren. Dit bevordert de stoelgang en kan vaak helpen bij het verlichten van obstipatie.

Wat zijn de oorzaken van een moeilijk stoelgang?

Oorzaken van een moeilijke stoelgang 1 Stress 2 Te weinig water drinken 3 Te weinig vezels eten 4 Te weinig bewegen 5 Medicijnen die de darmflora veranderen

Welke factoren bevorderen de stoelgang?

De stoelgang kan op diverse manieren verbeterd worden. Factoren die een normale stoelgang kunnen bevorderen zijn onder andere: voldoende beweging; voldoende vezels in de voeding; voldoende inname van vocht; goed toiletgedrag. Lichaamsbeweging zet je dikke darm aan tot bewegen / Bron: Istock.com/michaeljung.