Inhoudsopgave
Waardoor bewegen Aardkorstplaten?
Plaattektoniek is het bewegen van platen op onze aarde. Bij de aardplaatgrenzen wordt nieuw aardkorst gevormd, duiken aardplaten de diepte in of schuiven ze langs elkaar heen. Dit bewegen wordt veroorzaakt door convectie in de aardmantel en het bewegen van de aardplaten zelf.
Wat houd de platentektoniek in?
Platentektoniek is een geologisch verschijnsel waarbij delen van de aardkorst ten opzichte van elkaar verschuiven. Hierdoor kunnen aardbevingen ontstaan. Aardbevingen komen voornamelijk voor in een aantal smalle zones.
Wat de platentektoniek te maken heeft met het uiteenvallen van het supercontinent Pangea?
Pangea was één grote landmassa die op den duur door de platentektoniek opgebroken werd. Over het algemeen wordt aangenomen dat Pangea niet het eerste supercontinent was. In de loop van de geschiedenis van de Aarde zijn er meermaals supercontinenten ontstaan en weer opgebroken.
Wat is de zwaartekracht van een voorwerp?
Zwaartekracht is dus de aantrekkende kracht van twee voorwerpen met massa’s die energie op elkaar uitoefenen. Onze aarde is één grote magneet, de zwaartekracht zorgt ervoor dat alles naar de aarde valt. Een magneet trekt ijzer aan, maar de aarde trekt alles aan.
Hoe wordt de zwaartekracht gemeten?
De zwaartekracht wordt op de aarde gemeten met een moeilijke formule. Deze formule is: zwaartekracht = massa * valversnelling. Voor de massa (afgekort m) vol je in hoe zwaar het voorwerp is waar je de zwaartekracht van wilt weten, in kilogrammen.
Wat is een zwaartekracht Formule?
Deze formule is: zwaartekracht = massa * valversnelling. Voor de massa (afgekort m) vol je in hoe zwaar het voorwerp is waar je de zwaartekracht van wilt weten, in kilogrammen.
Wat heeft een massa zwaartekracht?
Alles wat massa heeft, een boek, een planeet, een mens, heeft zwaartekracht. Anders gezegd, alle voorwerpen, groot en klein, trekken elkaar aan. In de ruimte heb je twee belangrijke planeten en één belangrijke ster: de aarde, de maan en de zon. Deze draaien om elkaar heen.