Inhoudsopgave
Waar zitten veel lieveheersbeestjes?
Om je tuin voor lieveheersbeestjes extra interessant te maken. Zorg er voor dat je struiken en bomen in je tuin zet waar je in het voorjaar lieveheersbeestjes mee trekt. Neem bijvoorbeeld de vlierstruik, de linde en de brandnetel. Deze planten hebben vaak al vroeg in het jaar veel luizen.
Welk seizoen leven lieveheersbeestjes?
Zodra het warmer wordt, in mei en juni, groeien de larven sneller. Midden in de zomer kom je overal veel larven en poppen tegen. De meeste lieveheersbeestjes die overwinterd hebben, zijn dan al dood. Uit die poppen verschijnen rond juli/augustus weer veel volwassen lieveheersbeestjes.
Welke planten lokken lieveheersbeestjes?
Voorzie in je tuin dus zeker planten die stuifmeel en nectar voorzien aan je lieveheersbeestjes. Koriander, dille, Venkel, Oregano, Tijm, Duizendblad, de grote brandnetel, Luzerne, middelste Teunisbloem, Peen, gewone smeerwortel en Stalkaars.
Waar kunnen lieveheersbeestjes niet tegen?
Je kunt voorkomen dat lieveheersbeestjes je huis binnenkomen door citronellakaarsen en citrusgeuren te gebruiken, en openingen en kieren dicht te maken met tochtband en kit. Bestrijd lieveheersbeestjes in je tuin door diatomeeënaarde te strooien en chrysanten te planten.
Kunnen lieveheersbeestjes binnen overleven?
Als ze toch binnen zijn kan je verschillende dingen doen, maar vooral: geen paniek, maar gezond verstand gebruiken. Je kunt lieveheersbeestjes gewoon in je huis laten overwinteren: in het voorjaar gaan ze vanzelf weer naar buiten. Als je ze hinderlijk vindt of allergisch bent, kun je ze vangen en weer buitenzetten.
Welke maand zijn lieveheersbeestjes actief?
Aan het eind van de winter (februari en maart) worden de lieveheersbeestjes weer actief, en gaan rondlopen of vliegen. Vooral als ze in een relatief warme ruimte zitten. Zijn ze schadelijk? Lieveheersbeestjes zijn nuttige dieren: ze vormen belangrijke natuurlijke vijanden van verschillende soorten plaaginsecten.
Kunnen lieveheersbeestjes Overleven in de winter?
Tijdens het overwinteren eten de lieveheersbeestjes niks en planten zich ook niet voort. Het grootste deel van de tijd zitten ze stil en teruggetrokken in een hoekje. Aan het eind van de winter worden ze weer actief en lopen of vliegen dan rond in je huis. Gelukkig vertrekken ze eind maart/ begin april weer vanzelf.
Hoe overwinterd een lieveheersbeestje?
De meeste inheemse lieveheersbeestjes overwinteren buiten in de natuur in de strooisellaag, tussen afgestorven plantendelen, in groenblijvende heesters (vb brem, conifeer, skimmia,..) of in spleten in de schors van loofbomen of coniferen, in de bodem, in dood hout, in mos of graspollen, afhankelijk van de soort.
Waar vind je lieveheersbeestjes in de tuin?
Ruim bladeren en stengels niet op, voor lieveheersbeestjes is dit de ideale beschutting tijdens de winter. Zorg voor een gevarieerde beplanting in je tuin. Meidoorn, linde en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes. Bloeiende planten in je tuin bezorgen lieveheersbeestjes pollen en nectar.