Inhoudsopgave
Waar zitten de boezems?
De bovenste gedeelten van het hart zijn de twee boezems of atria. Tussen de boezems loopt een wand. De rechterboezem ontvangt zuurstofarm bloed uit twee grote aders: de bovenste holle ader (bloed uit het hoofd en het bovenlichaam) en de onderste holle ader (bloed uit het onderlichaam).
Hoeveel hart kleppen heb je?
In uw hart zitten vier hartkleppen: De aortaklep: tussen de linkerkamer en de aorta. De mitralisklep: tussen de linkerboezem en de linkerkamer. De pulmonaalklep: tussen de rechterkamer en de longslagader.
Wat is de bloedsomloop in de hartspier?
Daarna gaat het zuurstofrijke bloed via de longader terug naar het hart, naar de linkerboezem. Grote bloedsomloop. Vanuit de linkerboezem stroomt het bloed naar de linkerkamer en vervolgens via de aorta (grote lichaamsslagader) naar de rest van je lichaam. trekt de hartspier zich samen en ontspant vervolgens weer.
Hoe stroomt het bloed naar de longen?
Het bloed neemt zuurstof op in de longen, stroomt via het hart en de slagaders naar de kleinste bloedvaten, de haarvaten, en staat daar zuurstof af aan het omringende weefsel. Op zijn weg terug neemt het bloed afvalstoffen mee.
Hoe stroomt het bloed uit de slagaders?
Het bloed stroomt in de slagaders altijd van het hart af. Meestal bevat een slagader zuurstofrijk bloed. Uitzondering zijn de slagaders die vanuit de rechterhelft van het hart naar de longen leiden, en waar zuurstofarm bloed door stroomt. Slagaders hebben spiercellen in hun wanden waardoor die kunnen samentrekken om de bloedstroom te regelen.
Hoe opsplitsen de bloedsomloop?
Je kunt de bloedsomloop in twee delen opsplitsen: de kleine bloedsomloop en de grote bloedsomloop. De kleine bloedsomloop zorgt ervoor dat je bloed CO2 kan afstaan aan de longen en zuurstof kan opnemen. De grote bloedsomloop geeft juist zuurstof af aan je lichaam en neemt CO2 op. De twee bloedsomlopen zijn via het hart met elkaar verbonden.