Waar zet je een komma in een zin?

Waar zet je een komma in een zin?

Je moet altijd een komma plaatsen:

  1. in opsommingen;
  2. achter een briefaanhef;
  3. na een slotgroet;
  4. na een aanspreking;
  5. tussen twee bijvoeglijk naamwoorden die bij hetzelfde zelfstandig naamwoord horen.

Wat is de betekenis van punt komma?

Een puntkomma houdt het midden tussen een punt en een komma. De zin ervoor en erna hangen nauw met elkaar samen en een punt zou een te sterke scheiding uitdrukken. Net als de punt sluit de puntkomma een mededeling af, maar tegelijkertijd maakt hij duidelijk dat er een directe band is met de volgende mededeling.

Hoeveel zinsdelen kunnen er maximaal voor de persoonsvorm staan?

Voor de persoonsvorm is één zinsdeel Zodra je weet wat de persoonsvorm is, maak je steeds (in je hoofd) een andere zin waarbij je een ander zinsdeel voor de persoonsvorm plaatst. Tussen de zinsdelen zet je streepjes.

Welke woorden komma?

Je gebruikt een komma in de volgende gevallen:

  • tussen bijvoeglijke naamwoorden die bij het volgende zelfstandige naamwoord horen:
  • in een opsomming (maar niet voor het woordje ‘en’):
  • achter een briefaanhef:
  • rondom een aanspreking:
  • tussen twee persoonsvormen in samengestelde zinnen:

Wat is het verschil tussen een dubbele punt en puntkomma?

De dubbele punt betekent in het eerste deel van de zin meestal “het volgende” of “als volgt” en in het tweede deel van de zin meestal “namelijk”, “want” of “immers”. Wanneer gebruik je een puntkomma? Een puntkomma gebruik je tussen twee hoofdzinnen en bij opsommingen.

Wat komt na geachte?

Antwoord. Volgens het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) komt er een komma na de aanhef. Volgens het Bureau voor Normalisatie in België is er na de aanhef geen leesteken nodig, maar kan er eventueel wel een komma geplaatst worden.

Waar horen komma’s en punten?

Bedrijfsnamen, opleidingen, ziekten, wetten, (wetenschappelijke) symbolen, ziekten, eigen namen en afkortingen uit een eigen taal worden zonder punten geschreven. Komma’s gebruik je om een zin overzichtelijker en beter zichtbaar te maken. Je gebruikt een komma voor of na een aanspreking of uitroep.

Hoe begin je een email als je de naam niet weet?

Bijvoorbeeld als je bij een groot bedrijf werkt, en een collega mailt die je (nog) niet persoonlijk hebt ontmoet. Voorletters en titels gebruik je in de aanhef niet….Ken je de naam van de ontvanger niet, dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  1. Geachte heer/mevrouw,
  2. Geachte heer of mevrouw,
  3. Geachte heer, mevrouw,

Wat is het beter om een komma voor en te zetten?

Maar soms is het beter om wel een komma te gebruiken voor en. Bijvoorbeeld omdat de zin moeilijk te lezen is of zelfs van betekenis verandert zonder de komma. Een voorbeeld van een moeilijk te lezen zin als je de komma voor enniet zet:

Wat is de vaste regels van komma’s?

Er zijn geen vaste regels te geven voor het gebruik van komma’s. Wanneer op welke plaats komma’s gebruikt moeten worden, hangt af van het zinsverband. Er zijn echter wel enkele algemene uitgangspunten. Die zijn gebaseerd op conventies: de vaste gewoonten van een meerderheid van de ‘zorgvuldige’ taalgebruikers.

Wat is het gebruikelijk om tussen twee persoonsvormen een komma te zetten?

Het is ook gebruikelijk om tussen twee naast elkaar staande persoonsvormen een komma te zetten: 1 Wat zij gepresteerd heeft, is heel opmerkelijk. 2 Nu ik er langer over nadenk, vind ik het geen gek idee. 3 Wat zij bereikt heeft, is vooral te danken aan haar doorzettingsvermogen.