Waar zet ik aanhalingstekens?

Waar zet ik aanhalingstekens?

Aanhalingstekens zet je ergens omheen, bijvoorbeeld om een citaat of een zelfbedacht woord. Ná de beginaanhalingstekens komt nooit een spatie. Vóór de eindaanhalingstekens komt ook nooit een spatie.

Wat je denkt tussen aanhalingstekens?

Gedachten worden gewoonlijk zonder aanhalingstekens weergegeven, en na de dubbele punt volgt een kleine letter:

  • Ik dacht: morgen ga ik naar de film.
  • Morgen ga ik naar de film, dacht ik.

Hoe pas je aanhalingstekens toe?

Door gebruik te maken van een zin die wordt geopend en gesloten met dubbele aanhalingstekens maak je het voor de lezer duidelijk dat het hier gaat om iets wat iemand zegt of om aan te geven dat het hier gaat om een citaat (een letterlijk gesproken of geschreven zin door iemand anders).

Wat eerst aanhalingstekens of punt?

Als een zin eindigt met een citaat (bijvoorbeeld directe rede) dat op zichzelf een hele zin is, dan staat de slotpunt van die aangehaalde zin voor het aanhalingsteken. Er komt geen extra punt meer na het aanhalingsteken om de volledige zin (Hij zei …) af te sluiten.

Wat betekenen dubbele aanhalingstekens?

Dubbele aanhalingstekens (“deze”) worden in de meeste teksten alleen gebruikt om letterlijke citaten weer te geven. Zo’n citaat kan uit gesproken en uit geschreven taal komen: De Troonrede begint altijd met: “Leden van de Staten-Generaal”. Ze zei vanmorgen nog: “Ik kom op tijd naar huis.”

Wat betekent het als iets tussen aanhalingstekens staat?

Aanhalingstekens geven aan dat woorden letterlijk geciteerd worden. Ze worden ook gebruikt om de betekenis van een woord of uitdrukking te omschrijven.

Hoe werken aanhalingsteken?

Aanhalingstekens kunnen om een hele zin of om een deel van een zin gezet worden. Als de aanhalingstekens om een hele zin (of een opeenvolging van zinnen) staan, staat de punt binnen de aanhalingstekens. De punt maakt dan deel uit van het citaat. Er komt niet nog een tweede punt om de gehele zin af te sluiten.

Welke aanhalingstekens wanneer?

Het beste antwoord. Helemaal netjes en officieel : enkele aanhalingstekens wanneer je een woord op een bepaalde manier wilt accentueren of wilt laten weten dat het bijvoorbeeld overdrachtelijk of cynisch of niet letterlijk gebruikt moet worden. Dubbele aanhalingstekens gebruik je in een citaat of spreekzin.

Hoe gebruik je een puntkomma?

Een puntkomma hoort alleen in een opsomming als je verschillende zinnen opsomt. Zo’n opsomming begin je gewoon met een dubbele punt. Daarna gebruik je de ; als scheiding tussen opsommende delen, en je sluit af met een gewone punt.