Inhoudsopgave
Waar wordt een NTC weerstand gebruikt?
Een NTC-weerstand is een weerstand met een Negatieve TemperatuurCoëfficiënt. Deze weerstanden worden toegepast als temperatuursensoren van o.a. de koelvloeistof en de inlaatlucht. Als de temperatuur toeneemt, dan neemt de weerstand af (zie afbeelding).
Wat is het verschil tussen NTC en PTC?
De temperatuur-weerstandscoëfficiënt is de parameter die bepaalt of de variatie in de resistiviteit positief (PTC: positieve temperatuurcoëfficiënt) of negatief (NTC: negatieve temperatuurcoëfficiënt) is. Bij een NTC thermistor zal de interne weerstand afnemen naarmate de gemeten temperatuur stijgt.
Wat doet een PTC-weerstand?
Een PTC-weerstand is een weerstand met een positieve temperatuurcoëfficiënt, dit betekent dat de elektrische weerstand sterk toeneemt als de temperatuur toeneemt in een bepaald temperatuurbereik.
Wat is een PTC element?
Standaard worden de woonkamer, slaapkamers en keuken voorzien van PTC-elementen. Dit zijn verwarmingselementen die zijn voorzien van een elektrische voeding en werken als een verwarmingselement voor lucht.
Hoe werkt een NTC sensor?
Een NTC is een type weerstand waarvan de waarde daalt als de temperatuur toeneemt. Dus: hoe hoger de temperatuur, hoe lager de weerstand. Voor de NTC die in deze proef gebruikt werd, is het verband tussen temperatuur en weerstand weergegeven. Je ziet duidelijk dat de weerstand afneemt als de temperatuur toeneemt.
Wat meet de PTC-weerstand van een Thermistorbeveiliging?
PTC-weerstand (Positive Temperature Coefficient) Een PTC-weerstand is een thermistor met een positieve temperatuurcoëfficiënt. Deze componenten worden meestal toegepast als beveiliging, bij een te grote stroom warmt de weerstand op en wordt dus hoogohmig wat de stroom beperkt tot een lage waarde.
Wat gebeurt er met de weerstand als de temperatuur stijgt?
De weerstand van een geleider is afhankelijk van de temperatuur. Als de temperatuur stijgt, neemt de weerstand van de meeste geleiders toe, van o.a. koolstof neemt de weerstand daarentegen af.
Wat is de gevoeligheid van een NTC?
De weerstand van een NTC kan je berekenen net zoals je de weerstand van een gewone weerstand kan berekenen( formule 3). De gevoeligheid van een sensor is verhouding tussen de spanningsverandering en de andere grootheid. In dit geval de temperatuur.
Waar zit een LDR in?
De lichtsensor zit samen met de regensensor achter de binnenspiegel gemonteerd. De lichtsensor wordt ook wel een LDR genoemd; Light Dependent Resistor (licht afhankelijke weerstand).
Waar gebruik je een NTC voor?
Een NTC-weerstand (Negative Temperature Coëfficiënt) is een weerstand met een negatieve temperatuurcoëfficiënt. Dit betekent dat de elektrische weerstand afneemt als de temperatuur toeneemt.
Wat is de functie van een LDR?
Een lichtgevoelige weerstand of LDR (light-dependent resistor) is een elektrische component waarvan de weerstand beïnvloed wordt door de hoeveelheid licht die erop valt. De weerstandswaarde van een LDR wordt kleiner, naarmate de LDR sterker wordt belicht. Hierdoor kan de waarde van de weerstand sterk variëren.
Wat gebeurt er met de weerstandswaarde van deze NTC als de temperatuur stijgt tot 40 C?
Afhankelijk van de waarde heeft een NTC bij -40 °C een 13 tot 48 maal zo hoge waarde als bij 25 °C en bij 150 °C een 17 tot 50 keer zo lage waarde. Het verband tussen temperatuur en weerstandswaarde verloopt exponentieel. Voor een uitgebreid overzicht van de weerstandswaarden, zie de waardetabel NTC.