Inhoudsopgave
Waar worden microscopen voor gebruikt?
Voor het bestuderen van objecten die te klein zijn om met het blote oog waar te kunnen nemen, wordt gebruik gemaakt van microscopen. Met behulp van dit instrument wordt onderzoek gedaan op biologisch, medisch en forensisch gebied en uiteraard kunnen ook materialen onderzocht worden.
Welke soorten microscopen zijn er?
Er zijn grofweg twee typen microscopen, licht- en elektronenmicroscopen. Een lichtmicroscoop gebruikt verschillende soorten licht om het object zichtbaar te maken. Met behulp van lenzen vergroot de lichtmicroscoop het beeld van het preparaat. Hoe sterker de lenzen, hoe verder het apparaat het object kan vergroten.
Wat kan je zien met een lichtmicroscoop?
Een lichtmicroscoop kan erg kleine deeltjes zien. De resolutie is 250 nanometer, dat is minder dan één miljoenste meter, twintig keer kleiner dan een bacterie! Met een microscoop kun je van alles bekijken.
Kan je virussen zien met lichtmicroscoop?
Virussen zijn niet te zien met een lichtmicroscoop, wel met een elektronenmicroscoop. Een virus is niet eens een echte cel. Ze kunnen ook alleen maar leven in cellen van een ander levend wezen.
Waar bestaat een preparaat uit?
Een microscopisch preparaat is een stuk biologisch materiaal, zoals plantaardig of dierlijk weefsel, dat op zo’n manier is behandeld en gepresenteerd dat het met behulp van een microscoop kan worden bekeken.
Hoeveel kan een microscoop vergroten?
De microscoop is veelal voorzien van 1 of 2 oculairen (monoculair of binoculair) en is in het algemeen met 3 (max. 5) objectieven uitgerust. De standaard vergrotingen zijn 40x, 100x, 400x en soms 1000x. Het 100x objectief (voor 1000x vergroting) wordt gebruikt in combinatie met immersie olie.
Wat is het verschil tussen een lichtmicroscoop en elektronenmicroscoop?
Bij lichtmicroscopie wordt de resolutie beperkt door de golflengte van het licht, bij elektronenmicroscopen wordt de resolutie beperkt door de afwijkingen van de optiek, want elektronenlenzen zijn in vergelijking met optische lenzen van veel slechtere kwaliteit.
Wat doet de kleine schroef microscoop?
Je gebruikt de grote schroef alleen als je met de kleinste objectief je preparaat bekijkt. Met de kleine schroef kun je daarna het beeld goed scherpstellen. De kleinste schroef kun je samen met alle objectieven gebruiken. De tubus is een buis die het licht naar het oculair leidt.
Hoe leg je een preparaat onder een microscoop?
Draai met de grote schroef de tafel helemaal naar beneden. Draai het kleinste objectief naar beneden. Leg je preparaat tussen de klemmen. Wat je wilt bekijken leg je midden boven de opening in de tafel.
Wat kleurt Hematoxyline?
Hematoxyline-oplossing voor Histologie, gerijpt. De hematoxyline kleurt celkernen blauw, en eosine kleurt de extracellulaire matrix en cytoplasma roze, terwijl andere structuren verschillende tinten en combinaties van deze kleuren aannemen.
Hoe moet je een preparaat maken?
Werkwijze
- Pak een schoon voorwerpglas.
- Doe er een druppel water op.
- Leg het voorwerp wat je wilt bekijken in de druppel water.
- Doe voorzichtig een dekglaasje er op. Er mogen niet teveel luchtbellen onder zitten. Als er teveel water op het voorwerp zit, kun je dit weghalen met een stukje filtreerpapier.