Inhoudsopgave
Waar staat RMC voor?
Samenwerking tussen onderwijs, gemeenten, leerplicht en het Regionale Meld- en Coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten (RMC) leidt tot betere ondersteuning van jongeren tijdens hun schoolloopbaan.
Wat is de RMC wet?
Wet RMC staat voor Regionale Meld- en Coördinatiefunctie. Volgens deze wet moet de gemeente jongeren tussen de 18 en 23 jaar zonder startkwalificatie opsporen en ervoor zorgen dat ze een opleiding of een leer/werktraject gaan volgen.
Wat is een RMC medewerker?
De Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) Scholen zijn verplicht om jongeren tussen de 18 en 23 jaar, die zich zonder startkwalificatie uitschrijven, te melden bij hun woongemeente. De RMC-medewerkers van de gemeente begeleiden jongeren zonder startkwalificatie weer terug naar school of naar werk.
Hoe zit het met leerplicht?
De leerplicht duurt tot en met het einde van het schooljaar. Een kind dat 16 jaar wordt, moet het schooljaar dus eerst nog afmaken. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. Als een kind minimaal 12 volledige schooljaren naar school is geweest, is de leerplicht ook afgelopen.
Wat is RMC vervoer?
RMC verzorgt het vervoer tussen school en huis van kinderen die niet zelfstandig kunnen reizen, bijvoorbeeld door ziekte, een handicap op gedragsproblemen, of omdat school simpelweg te ver weg is.
Wat doe je als leerplichtambtenaar?
De leerplichtambtenaar geeft informatie aan leerlingen en ouders over waarom het belangrijk is om naar school te gaan. En geeft informatie over de gevolgen als leerlingen en ouders zich niet houden aan de Leerplichtwet. De leerplichtambtenaar zoekt samen met de school en ouders naar een oplossing.
Wat is RMC coordinator?
De RMC-coördinator richt zich op de samenwerking in de regio om voor alle jongeren goede ondersteuning en een passende opleiding of (leer)werkplek te realiseren.
Hoe vraag ik RMC aan?
Liever telefonisch boeken?
- Bel uw vervoerder: RMC (020 890 0000) of Transvision (020 303 2727). Het telefoonnummer staat ook op uw vervoerspas.
- Geef door: uw naam en pasnummer. het adres waar u opgehaald wilt worden en het adres waar u naar toe gebracht wilt worden.
- Vraag hoeveel de rit kost.
Hoe kom ik in aanmerking voor Valys?
U heeft uw Valyspas het snelst in huis als u de aanvraag digitaal doet via pasaanvraag.nl. Ook kunt u per post een pas aanvragen. U dient dan een kopie van een van deze documenten, samen met een pasfoto, kopie identiteitsbewijs en een volledig ingevuld Valys aanvraagformulier op te sturen naar Valys.