Waar staat diabetes mellitus voor?

Waar staat diabetes mellitus voor?

Diabetes (ook wel diabetes mellitus of suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij u teveel glucose (suiker) in uw bloed hebt. Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat uw lichaam te weinig insuline maakt.

Wat is een Hyperglykemische coma en wat is de behandeling?

Hyperosmolair coma Bij mensen met diabetes type 2 kan als complicatie van niet-behandelde hyperglykemie een hyperosmolair, niet-ketotisch coma optreden. Bij extreem hoge bloedglucosewaarden, vaak meer dan 55 mmol/l scheiden de nieren heel grote hoeveelheden vocht uit en droogt het lichaam uit (dehydratie).

Wat is de normale waarde van HbA1c?

Het HbA1c (of glyHb) geeft het percentage rode cellen aan waaraan glucose is geplakt, en weerspiegelt dus het gemiddelde glucosegehalte in de voorafgaande 2-3 maanden. Bij mensen zonder diabetes is het HbA1c 20-42 millimol per mol. Dat is de normaalwaarde uitgedrukt in millimol per mol sinds 2010.

Hoeveel procent van de Nederlandse bevolking heeft diabetes mellitus?

Vooral meer diabetes type 2 Een langdurige aandoening met een hoge ziektelast en met verlies van kwaliteit van leven is diabetes mellitus, ofwel suikerziekte. In 2013 gaf 4,5 procent van de Nederlandse bevolking aan diabetes te hebben. Dit komt overeen met zo’n 750 duizend mensen.

Waarom heet diabetes honingzoete doorstroming?

De Latijnse benaming voor Diabetes mellitus is letterlijk ‘honingzoete doorstroming’. De naam is te danken aan één van de belangrijkste verschijnselen bij diabetes, namelijk de zoete urine. Dit komt door een te hoge concentratie van glucose in het bloed en daardoor ook in de urine.

Waarom wordt diabetes mellitus zo genoemd?

Omdat glucose een vorm van suiker is werd diabetes mellitus vroeger suikerziekte genoemd. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed, en dus bij diabetes. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier en zorg er voor dat glucose in de weefsels opgenomen wordt.

Wat te doen bij een Hypoglykemische coma?

Laat patiënt langwerkende koolhydraten (zoals een boterham) eten als hij bijkomt uit hypoglykemie. Als patiënt niet bijkomt ondanks dat glucosespiegel >5 mmol/l dan glucose boven 5 mmol/l houden en periodiek controleren. Overweeg andere oorzaken als patiënt niet bijkomt uit coma ondanks normale glucosespiegel.

Wat zal de arts adviseren bij een Hypoglykemische coma?

Wat doen als iemand met diabetes een hypo krijgt en in coma dreigt te raken? Het is belangrijk om bij de persoon te blijven. Zorg dat hij niet onderkoeld raakt. Als de persoon nog bij bewustzijn is, maar niet meer adequaat kan reageren, laat hem dan zo snel mogelijk calorieën innemen, bijvoorbeeld druivensuiker.

Wat als HbA1c te hoog is?

Omdat de gemiddelde rode bloedcel zo’n drie maanden leeft, zegt de HbA1c-waarde iets over het gemiddelde van de bloedsuikerwaarden in drie maanden. De waarde is belangrijk omdat een te hoog HbA1c een grotere kans geeft op gezondheidsproblemen, zoals vasculaire schade. Dit geldt zowel bij diabetes type 1 als type 2.

Hoeveel mensen hebben ongemerkt diabetes?

1 op de 5 mensen met diabetes weet niet dat hij het heeft. Van de 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes weten zo’n 200.000 mensen nog niet dat ze het hebben.

Kan je dood gaan aan suikerziekte?

Mensen met diabetes hebben een grotere kans om vroegtijdig te overlijden: voor 45- tot 70-jarigen met diabetes type 1 is de kans op overlijden vijf keer zo groot als voor mensen zonder diabetes en voor mensen met diabetes type 2 is dit twee keer zo groot.

Waarom krijgen mensen nierproblemen door diabetes?

Nierproblemen door diabetes komen gelukkig minder vaak voor dan een paar jaar geleden, maar helaas krijgen nog te veel mensen ermee te maken. De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. De stoffen die je lichaam wel nodig heeft, laten ze in het bloed zitten. Maar door diabetes komt er steeds meer bindweefsel in je nieren: een soort littekens.

Wanneer ontstaat nierschade door diabetes?

Nierschade door diabetes heet ook wel nefropathie. Het is een ernstige complicatie en ontstaat bij ongeveer 30% van de mensen met diabetes. Bij type 1 begint het vaak na vijftien tot twintig jaar, bij type 2 eerder. Dit komt doordat type 2 vaak later wordt ontdekt.

Kan nierschade ontdekt worden tijdens diabetescontrole?

Nierschade kan ontdekt worden tijdens je jaarlijkse diabetescontrole. Bij dit onderzoek meten ze je bloeddruk. Ook testen ze via urine-onderzoek of het eiwit albumine in je urine zit. Via bloedonderzoek gaan ze na hoeveel afvalstoffen daarin voorkomen.

Wat zijn de symptomen van een hypoglykemie?

Verschijnselen van hypoglycemie

  • zweten.
  • beven.
  • plotse hevige honger.
  • geeuwen.
  • troebel zicht.
  • hoofdpijn.
  • hartkloppingen.
  • Wisselend humeur.