Inhoudsopgave
Waar speelt de koolstofcyclus zich af?
De aarde herbergt een natuurlijke koolstofcyclus, waarbij koolstof in de vorm van CO2, CH4 en andere verbindingen op allerlei manieren door de diverse componenten (atmosfeer, biosfeer, oceanen, en ook de ondergrond) beweegt. In de atmosfeer wordt CO2 door de wind goed gemengd.
Waar halen de planten de grondstoffen voor fotosynthese vandaan?
De bladeren hebben dan ook als speciale functie de fotosynthese te laten plaatsvinden. Om glucose te kunnen maken halen de groene planten stoffen uit het milieu. De stofjes die de plant moet opnemen zijn koolstofdioxide en water. Koolstofdioxide is een gas.
Waar in het blad vindt fotosynthese plaats?
De donkerreactie vindt zowel in het licht als in het donker plaats. De fotosynthese (licht+donkerreacties) vindt plaats in de bladgroenkorrels (ook wel chloroplasten genoemd). Dit zijn speciale structuren in de cel die fotosynthese mogelijk maken doordat ze de energie van de zon kunnen opvangen en omzetten in energie.
Wat is een Z schema?
De photoinduced charge separation die plaatsvindt in PSII is het begin van een lange keten van redoxreacties waarbij het elektron met een hoog energieniveau steeds aan nieuwe oxidator wordt afgegeven, wat de elektrontransportketen (ETC) wordt genoemd. Deze keten wordt meestal in een z-schema weergegeven.
Wat betekent koolstofcyclus?
De koolstofkringloop is de bekendste biogeochemische kringloop en beschrijft alle processen waarmee het element koolstof door het systeem Aarde circuleert. De koolstofkringloop beschrijft onder andere wat er gebeurt met door mensen uitgestoten koolstofdioxide in de atmosfeer.
Wat maakt een plant bij fotosynthese?
Fotosynthese is het proces waarbij planten water en koolstofdioxide, onder invloed van energie uit licht, omzetten in zuurstof en glucose (suiker).
Waar zit chlorofyl in?
Voedingsmiddelen rijk aan de stof Chlorofyl zijn onder andere broccoli, groene asperges, spinazie, peterselie, sperziebonen, spruitjes, rucola, boerenkool, prei, tuinkers en andijvie. Vergeet ook de groene zeewieren en algen, zoals Spirulina en Chlorella, niet.
Waar vindt fotosynthese plaats?
In de thylakoïden in de chloroplast vindt de fotosynthese plaats. Hoewel alle groene onderdelen van planten chloroplasten bevatten waar fotosynthese plaatsvindt wordt veruit de meeste energie opgewekt in de bladeren. Bij planten zijn op hoger niveau twee hoofdtypen van fotosynthese te onderscheiden, de zogenaamde C 3 – en C 4 -planten.
Wat zijn fotosynthetiserende organismen?
Fotosynthetiserende organismen worden ook wel autotrofen of fotoautotroof genoemd. Autotrofe organismen zijn in staat om zichzelf van energie te voorzien en kunnen zichzelf synthetiseren uit de abiotische componenten: anorganische stof (waaronder water en koolstofdioxide) en licht.
Wat zijn fotosynthetische bacteriën?
Fotosynthetische bacteriën hebben geen chloroplasten. In plaats daarvan vindt de fotosynthese direct in de cel plaats. Blauwalgen (cyanobacteriën) bevatten chlorofyl en produceren zuurstof op dezelfde manier als chloroplasten. Volgens de endosymbiontentheorie zijn chloroplasten uit deze cyanobacteriën geëvolueerd.