Waar slaapt een winterkoninkje?
En wist je dat winterkoninkjes in de winter het liefst in een nestkastje slapen? Soms wel met vijf of zes winterkoninkjes bij elkaar zodat ze elkaar warm houden.
Wat een een winterkoninkje?
Het winterkoninkje is een standvogel, wat wil zeggen dat je hem jaarrond in ons land ziet. In Nederland leven ongeveer 500.000 broedparen. Deze kleine, bruine zangvogel staat bekend om zijn zang, terwijl je het vogeltje zelf nauwelijks ziet.
Waarom de naam winterkoning?
Veel vogels vonden dat dat niet eerlijk was. Toen werd besloten dat de gier de koning der vogels was en dat het piepkleine vogeltje alleen in de winter, als alle vogels toch op reis waren, koning zou mogen zijn. Zo kreeg hij de naam “Winterkoning”.
Waar nestkast winterkoning ophangen?
Het winterkoninkje, roodborstje en de kwikstaart leven in dichte struiken. Let er daarom op dat de plek liefst zo beschut mogelijk is, bijvoorbeeld in de begroeiing van de schutting. Ook helpt het om een halfopen nestkast op te hangen. De boomklever geeft de voorkeur aan een nestkastje aan een boom.
Welke vogel wordt duimpje genoemd?
m. (-s), klein, grijsgroen inlands zangvogeltje (Phylloscopus collybita), ook wel duimpje, tierentijn en vinkenbijtertje geheten, dat tussen loofhout in tuinen en parken, in hagen en in bossen vrij algemeen is.
Wat eet de Winterkoning?
Wat eet de winterkoning? De winterkoning eet vooral insecten, spinnen, duizendpoten en larven die van bladeren en takjes worden geplukt, dicht tegen de grond aan.
Wat is het nestje van de Winterkoning?
Het nestje van de winterkoning heeft de vorm van een ei dat rechtop staat. De ingang zit aan de zijkant. Aan de buitenkant is het bekleed met mos, binnenin vooral met veren en haartjes. Het mannetje bouwt in het vroege voorjaar verschillende nesten die door het vrouwtje aan een nauwkeurige inspectie worden onderworpen.
Wanneer broedt de Winterkoning?
Jongen. De winterkoning broedt april-juli met 2 broedsels. 5 tot 6 meestal witte eieren per broedsel. Vrouwtje bebroedt de eieren 16 à 17 dagen. Jongen vliegen na ongeveer 16 dagen uit. Voedsel. De winterkoning eet insecten en insectenlarven, kleine wormen en spinnen.