Waar plaats je geen rookmelder?
Waar je een rookmelder moet ophangen, is nog best lastig. Plekken als de keuken, badkamer of waar de wasmachine en/of droger staan, kun je beter vermijden. Ook boven de verwarming of tochtige plekken, zoals bij het raam of bij een ventilator kun je beter geen rookmelder plaatsen.
Waar moeten rookmelders hangen in huis?
De beste plek voor je rookmelder Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.
Hoeveel rookmelders moet je in huis hebben?
Je dient minstens 1 rookmelder te installeren per bouwlaag die als verblijfsruimte gebruikt wordt. Dat betekent dus: 1 rookmelder per verdieping. Een kelder of een zolder waar je niet in verblijft (en die dus bijvoorbeeld enkel voor opslag dient), hoeft geen rookmelder te hebben.
Waarom geen rookmelder in keuken?
Rook en condens in de keuken In de keuken komt veel rook en condens vrij bij het koken. Hierdoor kan een optische rookmelder, die werkt op basis van infrarood met een lichtgevoelige cel, onterecht alarm slaan.
In de nabijheid (naast) decoratieve objecten, deuren, elektriciteitsdozen, lampen, muurventilatoren etc, die ervoor zorgen dat rook de rookmelder niet kan bereiken. Plaatsen waar de temperatuur boven de 40 graden en onder de 0 graden kan komen. Bijvoorbeeld vliering of net boven een open haard.
Kan je rookmelder op kast leggen?
Een rookmelder mag in geen geval op een kast liggen of boven een kast geplaatst zijn. Op deze plaatsen komt de rook namelijk te laat om tijdig alarm te slaan.
Is brandmelder hetzelfde als rookmelder?
Er bestaan verschillende soorten brandmelders: rookmelders, hittemelders en CO-melders. Elk heeft zijn eigen, aparte functie. Rookmelders detecteren enkel rookzelf: via een optisch meetprincipe registreert de melder voortdurend of en hoeveel rookdeeltjes er in de lucht zijn.