Inhoudsopgave
Waar moet een schoolplein aan voldoen?
Top 10 belangrijke eisen waaraan een schoolplein moet voldoen
- Water. Mede door klimaatverandering heeft Nederlands steeds meer te maken met heftige regenbuien (én extreme droogte).
- Buurtparticipatie.
- Verkoeling.
- Biodiversiteit.
- Ruimte voor eigen spel.
- Weldoordachte risico’s.
- Openheid.
- Gevarieerde beplanting.
Welke soorten schoolpleinen zijn er?
een groen schoolplein stimuleert creatief spel en vele vormen van bewegen. ook voortgezet onderwijsscholen stappen steeds meer over naar een actief schoolplein. schoolpleinen kunnen bijvoorbeeld worden ingericht met een pannacourt, outdoor- fitnesstoestellen, een sportveld of klim- wand.
Wat is een goed schoolplein?
Een Gezond Schoolplein geeft kinderen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving.
Waarom een groen schoolplein?
Kinderen vinden een groen plein natuurlijker en aantrekkelijker. Ze geven het ook een hoger cijfer dan een grijs plein. Daarnaast onderzochten we met beweegmeters en video observaties hoe kinderen spelen op het plein. Daaruit blijkt dat vergroening van een schoolplein bij meisjes iets meer beweeggedrag stimuleert.
Hoe groot is een schoolplein?
In de modelverordening van de VNG staan regels voor de ruimte op schoolpleinen: De omvang van het plein is gebaseerd op het aantal leerlingen (3 m2 per kind) met een maximum van 600 m2 voor een school van meer dan 200 leerlingen. De gemiddelde Nederlandse school heeft 225 leerlingen. Dit is 2,6 m2 schoolplein per kind.
Hoe groot is een speelplaats?
Oppervlakte voor speelplaatsen Op basis van een literatuurstudie kunnen volgende oppervlakten worden aangeraden: Buitengewoon onderwijs: 8 – 10 m²/leerling met maximum 1,8 m²/leerling overdekt. Basisonderwijs: 8 – 10 m²/leerling met maximum 1,2 – 1,8 m²/leerling overdekt.
Wat is een groen blauw schoolplein?
Een groenblauw schoolplein is een klimaatbestendige, gezonde en natuurrijke speelleeromgeving van een school. Het maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur door er buiten te spelen én te leren. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen.
Waarom een groene speelplaats?
Een groene speelplaats draagt al spelenderwijs bij in het ontwikkelen van inzichten en vaardigheden die nodig zijn om zich in te zetten voor natuurbehoud en een duurzame samenleving.
Wat is een grijs schoolplein?
De meeste schoolpleinen zijn betegeld, hebben een zandbak en een aantal speeltoestellen. Kinderen kunnen er rennen, ravotten en klauteren. Oftewel, ze kunnen volop hun energie kwijt. Een ‘grijs’ schoolplein is daarmee vooral een praktische schoolplein.
Hoeveel leerlingen per toezichter?
Evenmin geldt er de norm van 1 toezichter per 14 kinderen en wordt de maximum toegelaten capaciteit overschreden. Kleuters en kinderen van de lagere school lopen door elkaar, m.a.w. er wordt niet in een gescheiden opvang voorzien.
Wat kost een groen schoolplein?
Renovatie en herindeling, met gedeeltelijk nieuw tegelwerk, riolering, verlichting, fietsenstalling veel aanpassingen, veel groen, en inrichting volgens het Van Ee Speel, Competentieconcept; 900,- tot 1300,- euro per leerling.