Inhoudsopgave
Waar moet een personeelshandboek aan voldoen?
Een personeelshandboek is een verzameldocument van alle bedrijfsregels, afspraken en gewenste omgangsnormen. Dit zijn meestal zaken die niet in een contract of cao staan. Zo kan een personeelshandboek regels bevatten over smartphonegebruik op kantoor, verzuimmeldingen of de vereiste dresscode bij klantbezoek.
Hoe stel je een personeelshandboek op?
Personeelshandboek maken, 8 tips
- Zorg voor een overzichtelijke structuur.
- Kies voor de juiste uitstraling.
- Schrijf helder en duidelijk.
- Houd de opmaak luchtig.
- Kies voor een positieve insteek.
- Geef je werknemers inspraak.
- Zorg voor een goede verspreiding.
- Houd het personeelshandboek up to date.
Wat is een goede personeelsadvertentie?
Schrijf een korte en krachtige tekst De tekst van een personeelsadvertentie is kort en krachtig. Een goed uitgangspunt voor de lengte van een vacaturetekst is ongeveer 400 tot 600 woorden. Schrijf actief en spreek de lezer in de tweede persoon aan. Gebruik zoveel mogelijk ‘je’ of ‘u’ en zo weinig mogelijk wij.
Wat staat er allemaal in een handboek?
Een handboek is vormvrij: het beschrijft hoe je werkt Dit houdt dat het operationeel kan zijn (hoe neemt men de telefoon op) tot aan tactisch (hoe gaan onze verkoopprocessen) tot aan strategisch (wat is ons beleid voor de aankomende jaren).
Wat moet er allemaal in een handboek staan?
Wat zet je in een handboek? Alles wat voor het bedrijf belangrijk is en wat anderen moeten weten, zet je in een handboek. Denk aan de visie en missie, maar ook hoe men met elkaar en eventuele klanten omgaat, wat de huisstijl is en waar men zich aan heeft te houden binnen de organisatie.
Wie is verantwoordelijk voor het personeelshandboek?
De eindverantwoordelijkheid voor de inhoud van het personeelshandboek ligt bij de werkgever. Dat betekent dat de werkgever voor elke wijziging in het handboek toestemming moet geven. In dit artikel kunt u aan de slag met een model Personeelshandboek!
Hoe maak je een pakkende vacature?
Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?
- Neem de tijd.
- Schrijf voor de doelgroep.
- Stel de kandidaat centraal.
- Weet waar je het over hebt.
- Selecteer passende zoekwoorden.
- Gebruik een goede functienaam.
- Open met een pakkende inleiding.
- Vertel een eerlijk verhaal.