Inhoudsopgave
Waar ligt Panjshir vallei?
De Panjshirvallei (Perzisch: درهٔ پنجشير – Vallei van de vijf leeuwen) is een dal in het noordoosten van Afghanistan, op 70 km ten noorden van de hoofdstad Kabul.
Waar is Ahmad Massoud?
Massoud noch Saleh is in het openbaar gezien sinds de taliban Panjshir innamen. Massoud bevindt zich volgens de nieuwssite momenteel in een ‘veilig huis’ in de Tadzjiekse hoofdstad Dushanbe.
Waar licht Afghanistan?
Afghanistan is een land in Centraal- en Zuid-Azië. De hoofdstad is Kaboel. Het land grenst in het westen aan Iran, in het oosten en zuiden aan Pakistan, aan Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan in het noorden en in het noordoosten aan China.
Hoe gaat het in de Panjshir vallei?
De Panjshir-vallei was de laatste plek in Afghanistan die vorig jaar door de Taliban werd ingenomen. Het verzet, onder leiding van de zoon van de bekende Afghaanse verzetsstrijder Massoud, werd gebroken. Toch is het in de vallei nog steeds niet rustig.
Wat is er gebeurd in Kabul?
De Verenigde Staten voerden, samen met de Britten, meteen luchtaanvallen uit op Taliban-doelen en Al-Qaida-trainingskampen. Het was de start van Operatie Enduring Freedom. Binnen enkele weken lukte het de Amerikanen om de Taliban te verdrijven. Op 13 november 2001 verliet de terreurgroep Kabul.
Hoeveel provincie heeft Afghanistan?
Rond 1950 bestond Afghanistan uit tien provincies, een aantal dat in de loop der jaren is uitgebreid tot de huidige 34.
Waar grenst Afghanistan?
Afghanistan ligt in Centraal-Azië en grenst aan Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en China. Het bergachtige Afghanistan, dat deels op het Iraans Plateau gelegen is, kent zeer koude winters en hete zomers.
Waar wordt Pashto gesproken?
Over Pasjtoe Pasjtoe (of Pashto of Pashtu) is één van de twee officiële talen in Afghanistan samen met Dari en wordt ook gesproken in het westen en noorden van Pakistan.
Wat is de voertaal in Afghanistan?
Pasjtoe
Dari
Afghanistan/Officiële talen
Talen: Dari (Afghaans Perzisch) 77%, Pasjtoe (ook Pashto, Pashtu) 48% (officiële talen), Oezbeeks 11%, Turkmeens, Beloetsji, Pasjai, verscheidene Nuristaanse en andere talen. Er wordt ook veel Arabisch gesproken. Tweetaligheid komt veel voor.