Waar liggen de waterleidingen?

Waar liggen de waterleidingen?

Denk aan glasvezel- of telefoonkabels en waterleidingen. Als u wilt weten of dit zo is, dan kunt u een zogenoemde Klic-melding doen bij het Kadaster. U ontvangt dan via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, voor zover bekend.

Wie is eigenaar van kabels en leidingen?

De eigendom van kabel- en leidingnetten behoort op grond van het tweede lid van artikel 5:20 BW niet toe aan de eigenaar van de grond, maar aan de ‘bevoegde aanlegger’ van het net of diens rechtsopvolger. De reden hiervan is: de functionele eenheid van het net.

Wat voor soorten kabels en leidingen liggen er onder de grond?

Voor de aanleg en het onderhoud zijn veel slimme methoden ontwikkeld. De ondergrond herbergt nutsvoorzieningen zoals waterleidingen, elektriciteits- en glasvezelkabels, gasleidingen en rioolbuizen, en ook grote leidingsystemen voor het transport van grondstoffen.

Wie is eigenaar van de ondergrond?

Dat meldt een woordvoerder van het kadaster: ‘Volgens artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek omvat het eigendom van grond voor zover de wet niet anders bepaalt: ‘de bovengrond en de daaronder zich bevindende aardlagen’. ‘ Dat is goed nieuws, want ook met een klein tuintje ben je dus grootgrondbezitter.

Hoeveel kabels en leidingen in Nederland?

In Nederland ligt ruim 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. Het gaat om leidingen voor water, gas en olie. En om kabels voor onder meer elektriciteit en dataverkeer. In 2020 ontstond er bij 5,9 % van de ongeveer 770.000 graafwerkzaamheden schade aan kabels en leidingen.

Wat kost een graafmelding?

Dat doet u uiterlijk 3 werkdagen van tevoren via een zogenoemde Klic-melding (graafmelding). U ontvangt via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, voor zover bekend. Een Klic-melding kost 13,50 euro. U kunt het doen van een Klic-melding ook uitbesteden.