Waar laat ik Aardedraad?
Als je geluk hebt, vind je in de centraaldozen (die zich in het plafond bevinden en vaak dienen als lichtpunt) een aardedraad. Dit is normaliter een geel/groene draad. Mocht dit zo zijn, dan kun je vanuit de centraaldoos naar de wandcontactdoos een extra draad (geel/groen) trekken.
Welke dikte aarddraad?
Vanaf de aardpen loopt een aarddraad naar de aardrail. Deze aarddraad is met behulp van een aansluitklem bevestigd aan de aardpen, en is meestal 25 mm2 dik. De aardrail bevind zich onderin de meterkast.
Hoe diep aardpen slaan?
De meest voorkomende diepte ligt tussen de 2 meter, 3 meter en 4 meter maar in sommige gevallen kan er wel een diepte van 10 tot 12 meter bereikt worden. De diepte en de dikte van de aardpen zijn afhankelijk van het grondwater en de soort grond waar de pen in geslagen moet worden.
Wat als je een lamp niet aard?
De aarding van het armatuur is nodig om de differentieel schakelaar te laten afslaan bij spanning op de metalen delen. Indien er geen aarding is dan zal de differentieel schakelaar toch ook afslaan want dan loopt de stroom via het lichaam naar de aarde.
Waar Aardedraad aansluiten lamp?
Het is de bedoeling dat je de aardedraad aansluit wanneer je armatuur een geel-groene draad heeft en wanneer er geel-groene bedrading in de centraal doos zit. Deze is meestal aangesloten in het midden van de kroonsteen. De kroonsteen is een blokje waarin elektriciteitsdraden met elkaar in verbinding worden gebracht.
Welke aardingsdraad gebruiken?
Aarding bij nieuwbouw Voor een nieuwbouw met funderingen van minstens 60 cm diep gebruikt men een aardingslus. Dat is een koperen geleider van 35 mm² doorsnede op de bodem van de funderingssleuf. Deze draad mag in geen geval in aanraking komen met de funderingsmuren en moet dus met wat aarde bedekt worden.
Welke draad in fitting?
Sluit het binnenwerk van de fitting aan. Meestal staat aangegeven welke kleur draad in welk gaatje gaat: N (nuldraad) = blauw, L (fasedraad) = bruin en PE of = aardedraad. Draai met een schroevendraaier de contactpuntjes open. Steek op de juiste plaats de stroomdraden in de gaatjes en draai de schroefjes stevig vast.
Wat voor soort fittingen zijn er?
Wat zijn de meest voorkomende lampfittingen?
- E27 – Grote fitting. De E27 lichtbron is de meest standaard schroeffitting.
- E14 – Kleine fitting. De breedte van deze schroeffitting is 14mm.
- GU10. De GU10 is een gangbare fitting, de zogenaamde spotjes fitting.
- B22.
- GU5.
- G4.
- G9 Lichtbron.
- G53.