Waar kun je terecht als de organisatie waar jij werkt geen vertrouwenspersoon heeft?

Waar kun je terecht als de organisatie waar jij werkt geen vertrouwenspersoon heeft?

Wanneer niet aan de wetgeving voldaan wordt kan de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT), maar ook individuele werknemers, een klacht indienen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) – voorheen Arbeidsinspectie – als een werkgever geen beleid heeft op het gebied van …

Wat vertel je een vertrouwenspersoon?

Alles wat besproken wordt, valt onder het beroepsgeheim en is vertrouwelijk. De vertrouwenspersoon is er dus als luisterend oor voor uw werknemer. Maar hij biedt ook ondersteuning bij het bespreekbaar maken van het probleem binnen de organisatie.

Wat doet een vertrouwenspersoon binnen een organisatie?

De vertrouwenspersoon is er onder meer voor het opvangen, begeleiden en ondersteunen van werknemers, het analyseren van voorvallen en adviseren hierover en voor het verwijzen naar professionele hulpverleners.

Is een vertrouwenspersoon verplicht in een bedrijf?

Nee, het hebben van een vertrouwenspersoon is niet wettelijk verplicht. Wel is er een wijziging van de Arbowet in behandeling bij de Tweede Kamer die zegt dat je als werkgever de toegang tot een vertrouwenspersoon voor je werknemers moet regelen. Volgens de Arbowet ben je verplicht om goed voor je personeel te zorgen.

Wat moet je doen als vertrouwenspersoon?

De taken van een vertrouwenspersoon bestaan onder andere uit: Het verzorgen van eerste opvang van werknemers die zijn lastiggevallen en die hulp en advies nodig hebben. Het nagaan of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is.

Waarom een vertrouwenspersoon worden?

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan een belangrijk onderdeel van dit beleid zijn. Een vertrouwenspersoon is er voor medewerkers die meldingen of klachten hebben over ongewenst gedrag zoals: agressie en geweld. seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten.