Waar komt vol-au-vent vandaan?

Waar komt vol-au-vent vandaan?

Het gerecht is dus van oorsprong niet Belgisch, maar Frans. Ook het synoniem vol-au-vent (Frans voor ‚vlucht in de wind’) wordt in België vaak voor dit luchtige gebakje gebruikt. In de spreektaal is ook nog de naam vidé (Frans voor ‘schoongemaakt’) gebruikelijk.

Wat is vol-au-vent?

De Vlaamse klassieker “Vol au Vent”. De betekenis van de naam is niet zo logisch eigenlijk, “Vol au Vent”, betekent letterlijk, hij vliegt weg, of vlucht door de lucht.

Wat drink je bij vol-au-vent?

Zo is de bekende “vol-au-vent” beter gediend met een romige chardonnay, terwijl kip in tomatensaus het prima kan vinden met een barbera, montepulciano of sangiovese uit Italië, of een rode wijn uit de zuidelijke Rhônevallei of uit Provence.

Hoeveel per persoon vol-au-vent?

vol-au-vent Informatie: Tip: portie voor 1 persoon is ongeveer 300 g….

Welke wijn serveren bij vol-au-vent?

Sommelier Michele’s advies : “Het is hier vooral de bereiding die de wijn bepaalt, niet de kip zelf. Bij vol-au-vent staat deze dus in teken van roomsaus met champignons. Hierdoor is een romige witte wijn met nog voldoende zuren het beste op zijn plaats.

Welk bier bij vol-au-vent?

Vol-au-vent “Pils 13 is een bittere volle pils die op kan tegen de vettigheid van de romige saus en de frietjes.” Voor de leden van de Straffe Streekbieren is de Gouden Carolus Tripel van Brouwerij Het Anker een favoriet voor dit gerecht.

Hoeveel Videe rekenen per persoon?

Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren.

Hoeveel calorieën in vol au vent?

Voedingswaarden (Meer info)

Op basis van een stuk van ± 100 g
Energetische waarde (kcal) 113 kcal
Energetische waarde (kJ) 474 kJ
Vetten 4,7 g
waarvan verzadigde vetzuren 1,4 g